En hel del utländska entreprenörer kom till cognacdistriktet för att pröva lyckan under 1700-talet. Jean Martell och Thoma Hine kom från England, från Irland kom James Delmain och Richard Hennessy och Jean-Baptist Antoine Otard kom från Skottland. Vi förstår nu varför så mycket terminologi kring cognac är på engelska och inte på franska.
Norrmännen är stora cognacskonsumenter (kolla Monopolet nästa gång du är i Norge) och det har sin historiska förklaring. Norrmännen Tomas Bache Gabrielsen kom till Cognac 1903 och Jens Reidar Larsen 1919. Sverre Braastad kom till Cognacsdistriktet redan 1898 och arbetade på Bisquit men 1919 gifte han in sig i cognacsbolaget Tiffon. Tiffon är en av de stora leverantörerna till Grönstedt.
Idag finns det strax under 300 ”Cognacshus”. De fyra stora – Martell, Hennessy, Rémy Martin, Courvoisier har ca 85 % av marknaden. Dessa köper den absolut största delen av sin cognac från mindre cognacshus och lagrar, blandar och buteljerar den så småningom.
Johan Daniel Grönstedt (1806-1876) har länge dominerat den svenska cognacsmarknaden. Han var emellertid inte cognacsproducent utan vin- och sprithandlare i Stockholm. Han föddes 1806 och när han var 18 år for han till Stockholm och arbetade på olika firmor som handlade med vin och sprit. År 1834 blev han sin egen med vinhandel och krog som snabbt blev en innekrog. Punsch var populärt och Grönstedts Blå ansågs som en av de bästa.
1796 gick den första officiella leveransen av cognac till Sverige och Grönstedt började importera sin cognac 1846. Hur den smakade vet vi inte, den lag som garanterade att cognac verkligen var cognac kom först 1908. Dessförinnan var det en hel del fiffel och båg. Ofta var det enkelt druvdestillat som späddes ut med brännvin.
Grönstedts cognac finns idag i 5 olika kvaliteter från *** till Extra. VO, XO och Extra håller hög kvalitet och är mycket prisvärda. Det gäller även Grönstedts VSOP (kallad Monopol) jämfört med många andra VSOP.
Inget Grönstedtsfat töms någonsin helt och hållet, detta för att minimera risken för avvikelser mellan blandningarna. VO, XO och Extra fylls på när blandningen buteljerats till hälften. Monopol och Trestjärna får sjunka till 30 % av sitt ursprung innan man fyller på med nytt.
”Den gamla reserven” eller ”Själen” rymmer 18 000 liter. När nivån gått ner till 15 000 liter fylls den på igen med något yngre cognac i samma stil. Man kan säga att ”själen” är en sorts grundkrydda, grundblandning, som man vill bevara identiskt lika år från år. Själen finns med i alla Grönstedts fem kvaliteter, mindre i den enklare VS och mest i den äldsta Extra. 2008 fraktades ”själen” samt blandning och buteljering från Sundsvall ner till Frankrike.
BENGT ARNE LARSSON