Likör kan sägas vara en kryddig sprit med hög sockerhalt. Kummin är den äldsta likörkrydda som är återgiven i skrift. Kummin bedömdes vara bra för matsmältningen men också för att dämpa potensen. Det var därför praktisk att ge sjömännen detta och de fick också citruslikör mot skörbjugg. Rabarberlikör ska man emellertid se upp med på grund av dess laxerande verkan!
Många av de tidiga likörer som salufördes som hälsobringande var mycket färggranna och minst sagt spektakulära. Illblå, lila, guldgula och gröna likörer är således inget nytt, de har funnits i århundraden. Inte heller likör med guldflagor i är något modernt påfund, Goldwasser gjordes redan på 1600-talet.
KLASSIFICERING AV LIKÖRER (ENLIGT SYSTEMBOLAGET) KRYDD- OCH ÖRTLIKÖRER.
Dessa kan vara enkla med smak av kummin, vanilj, kanel eller pepparmynta, alternativt mer komplexa och sammansatta och gjorda på många olika kryddor och örter. De mest kända av dessa kallas klosterlikörer och har hög alkoholhalt och en lite bitter ton. Exempel: Bénédictine, Chartreuse, Strega, Drambuie, Sambucca, Jägermeister.
FRUKT- OCH BÄRLIKÖRER. Detta är en stor kategori där alla möjliga frukter och bär står för smaksättningen. Som en underkategori hittar man de lite bittra citruslikörerna som kallas curaçao. Exempel: Apricot Brandy, Cherry Heering, Crème de Cassis, Lapponia, Cointreau, Grand Marnier, Parfait Amour, Mandarine Napoléon och naturligtvis många hemgjorda varianter på t.ex. slån och hallon.
GRÄDD- OCH ÄGGLIKÖRER. Detta är en i relativt ny likörstil som slog igenom på 1970-talet. De kallas även emulsionslikörer och tillverkas genom att mjölk eller grädde finfördelas i sprit och sedan sötas. Exempel: Advocaat, Baileys Original Irish Cream, Dooley’s, Sheridan’s Original Double Liqueur.
KAFFE-, KAKAO- OCH NÖTLIKÖRER. Dessa får sin karaktär av nötter, mandel, kokosnöt, aprikoskärnor, kakao eller kaffe. Då nötter är svåra att macerera används i regel syntetiska smakämnen. Exempel: Amaretto (mandel), Kahlúa (kaffe), Disaronno Originale (nöt), Mozart Dark Chocolate (kakao).
ÖVRIGA LIKÖRER. Dessa kan vara blandningar eller smaksatta med honung eller icke naturidentiska smakämnen. Exempel: Jack Daniel’s Tennessee Honey, Kanelbulle & Mjölk, Sommarström Viol & Lakrits Shot.
Punsch kan sägas vara en ”svensk” likör, där arrak från Java ger den karakteristiska smaken. Punsch var också ofta smaksatt med te och citron. Förr serverades punschen alltid varm (svettdrivande) men från mitten av 1800-talet iskall (urindrivande).
BENGT ARNE LARSSON