KRÄFTOR TRIVS I VATTEN
Själv började jag äta kräftor så fort jag kunde tugga själv. Vi hade en kräftleverantör som dök upp på de mest oväntade tider med kräftor för 4 kronor tjoget, ett pris som höll i många år. Vi kallade honom ”kräfsagubben”, men vanligtvis titulerades han Navare-Nessen. Kräftorna hade han i en s.k. doktorsväska och den rymde 8 tjog, men då var den också smockfull. Kräftorna östes ut i en zinkbalja och jag kontrollerade att inga kräftor fanns kvar i det trasiga tygfodret. Med storleken var det ibland lite si och så liksom med leveransdatum. Kristianstads-, Blekinge- och Kronobergs län hade på den tiden lite olika datum för lovligt fiske och ”kräfsagubben” sa ibland att ”Ni fa si då ä taunna i Smauland” alternativt ”i Bleginge”. Men ingen frågade och vi var nöjda. Konserveringsapparaten kom på spisen och grovt salt, ett antal sockerbitar och naturligtvis gula, fina dillkronor plockades fram. Mamma kokte och efter ett dygn i spadet var det dags att suga och tugga. Underbart! Detta har fortsatt i alla år och jag har lyckats föra över kärleken till kräftor till barn och barnbarn. Som alla säkert förstår handlar det om kräftor jag själv kokar (och fångar när så är möjligt), något annat räknas inte i detta hus. Svenska kräftor må kosta men de kommer ändå aldrig upp i sitt rätta pris! Vi äter kräftor för åtskilliga tusen varje augusti (jag äter i stort sett kräftor varje dag) – men dryckeskontot är lågt!
VATTEN
Och nu var det drycker det skulle handla om. Mot bakgrund av inledningen förstår var och en att vatten är en utmärkt dryck till kräftor – det gäller absolut inte bara barn. En välkokt kräftas subtila smak passar absolut bäst med enbart vatten, en sanning som gäller än idag. Men då talar vi om kräftfest där perfekt kokta, krispiga kräftor med välbalanserad sälta, sötma och dillsmak står i centrum!
ÖL OCH SNAPS
Idag är kräftor för de flesta synonymt med importerade kräftor från fjärran länder, oftast inköpta djupfrysta. Och då kan man kanske behöva någon mer smakrik dryck för att äta dessa. Öl och snaps är välkända tillbehör. En ljus lager med bra beska sitter som hand i handske. Det salta men även lite sötaktiga kräftspadet gör att beskan i ölet minskar. Det finns flera alkoholfria alternativ i denna kategori för den som så önskar. Men vilken snaps ska man välja? Ja, för att kunna harmoniera med kräftans sälta och umami får kryddningen inte vara för kraftig. Själv föredrar jag en mild, hemkryddad pors, det hör sjö och kräftor till. Aalborg har ett utmärkt köpalternativ, Porse, (Nr 82408, 329:-, måste beställas), något annat porsbrännvin vill jag inte gå i god för. Men det finns andra milda snapsar som kan passa, men undvik som sagt kraftiga kryddningar.
VIN
Vin till kräftor är svårt, tycker jag. Mat och dryck ska ju lyfta varandra men kombinationen kräftor och vin är knepig. Ett lite friskare vin med angenäm sötma fungerar dock men undvik fatlagring. Leth Grüner Veltliner, Nr 4200; Brochet Facile Sauvignon Blanc, Nr 2267 och Biecher Riesling från Alsace, Nr 12284 är några bra alternativ under hundralappen.
BENGT ARNE LARSSON