Idéell bevarandekraft på Tyringe museum
FÖRENINGSLIV/BESÖKSMÅL. En källa med radiumhaltigt vatten lade grunden för Tyringe. Därefter har verkstadsindustri och hälsosemester präglat orten, givetvis tillsammans med alla de människor som bott och verkat där.
På Tyringe museum kan man ta del av historien i ett brett perspektiv.
Två gånger i veckan samlas den del av byalaget som är drivkraften bakom muséet för att både umgås och sortera materialet in i de olika delarna av utställningen. Rolf Rantzow och Bo Anders Friberg, som en gång tog initiativet till att starta muséet, visar oss runt i verkstadsmiljön som utgör en del av lokalerna som tidigare var just en verkstad.
– Från början kom människor till Tyringe för att dricka brunn, sedan byggdes kurhotellet. Verkstadsindustrin fick fäste när det behövde skapas både manliga och kvinnliga arbetstillfällen på orten, berättar Rolf Rantzow.
– Muséet är klassat som ett nationellt museum, och utöver att visa Tyringes historia så visar det upp en bild av hur ett samhälle växer fram med alla dess beståndsdelar.
Pedagogiskt upplägg
Från stans- och pressmaskiner går vi vidare mellan montrar som visar delar till Volvos växellådor, även det en viktig del av ortens arv.
– Här är smedjan, där alla maskiner går att köra. Vi ser att det finns mycket kunskap att föra vidare här och försöker jobba med pedagogisk presentation. Vi har en del skolklasser på besök och skulle gärna se ytterligare samarbete med olika skolor som kommer hit och tar del av historien, säger Rolf Rantzow.
Rolf startade själv sin yrkesbana som maskinoperatör för att sedan gå vidare i karriären.
– Jag kunde få tjänstledigt för studier på företagsskola och arbeta deltid på verkstaden. Senare fortsatte jag bland annat inom Volvo. Jag tänker väl att man kanske kan ge tillbaka lite till kommande generationer genom att visa upp historien som format bygden, säger han.
Företag och föreningsliv
Bo Anders Friberg har arbetat som lärare och inom socialtjänsten, samt varit ordförande för Tyringe Sparbank. Han visar oss arkivskåpen där liggare med handskrivna handlingar från många av traktens företag finns bevarade.
– Sida upp och sida ner med bläckskrift, utan en enda plump eller felskrivning. Det är imponerande!
Precis som på många orter har föreningslivet varit med och format bygden. Bland montrarna hittar vi både Tyringe Hockey, Brottarklubben och memorabilia från scouternas verksamhet, bland mycket annat.
– Att Tyringe har lyckats fostra sju olympier finns också givetvis representerat, säger Rolf Rantzow.
– När jag berättade det för kollegor i Lund blev de imponerade. De har bara en, skrattar han.
Mötesplats
Att vara en levande mötesplats för bygdens befolkning är också ett mål för Tyringe Museum. Under våren ordnas flera tillfällen med föreläsningar och underhållning.
– Först ut var Sven Jinert den 15 februari, sedan kommer Lars-Ivar Ericsson, präst och idrottsman, sångerskan Git Persson med gästartist och sedan Ann Jönsson, som berättar om kvinnors liv, kraft och kunskap genom tiderna.
– Vi har även möteslokaler för föreningar och möjlighet att ta emot konferensgäster i lokalerna, säger Rolf Rantzow.
Vill utvecklas
I museets samlingar finns även ett digert fotoarkiv, testamenterat till muséet av fotografen Sven Rosengren, som visar Tyringes historia från 1947 och framåt. Samlingen innehåller över sextusen bilder och kan nås via föreningens hemsida.
– Vi hoppas kunna utveckla verksamheten med fler samarbeten, bland annat inom tillverkningsindustrin som idag är väldigt datorstyrd. Här har vi en stor park med gamla manuella maskiner som ger stor förståelse för hantverket, säger Rolf Rantzow.
Text&Foto:erik@espressomedia.se