INGREDIENSER
8 potatisar
2 gula lökar
smör till stekning
salt och peppar
800 g lövbiff eller tunt skivat nötkött
2 lagerblad
2 dl kalvbuljong
2 dl ljust öl
hackad persilja
TILLBEHÖR
inlagda rödbetor
inlagda gurkor
SÅ HÄR GÖR DU
Varför heter det sjömansbiff?
Jo – till havs var det en mättande och enkel rätt att tillaga, då allt tillagas i samma kärl. Att maten kokas i öl sägs också bero på att kvaliteten på vatten ofta var osäkrare än på öl ombord på fartyg.
SÅ HÄR GÖR DU
• Sätt ugnen på 200 gr.
• Skala och skiva potatisen i tunna skivor, ca 3-5 mm. Skiva löken tunt.
• Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek löken mjuk. Krydda med salt och peppar. Ta upp löken och tvätta ur pannan. • Lägg i en klick smör och hetta upp tills smöret blir brunt. Krydda och lägg i lövbiffarna, dela dem gärna så att det blir mindre bitar. Stek på hög värme så att det får en fin stekyta.
• Varva i en eldfast form, eller stekpanna om den tål ugnsvärme, potatisen, löken och köttet.
• Lägg i lagerbladen. Häll på buljongen och ölen, ställ in pannan i ugnen med lock på i ca 45min.
• Känn efter med en sticka så att potatisen känns klar.
• Strö lite hackad persilja över och servera med rödbetor och gurka.
Smaklig spis!!