Hästar har hjälpt människan i långa tider, men på gården Kluvhult i Nävlinge har de ett annorlunda uppdrag. I samarbete med Barn- och ungdomspsykiatrin har unga med ätstörningsproblematik under tre års tid fått möjlighet att möta hästarna för att få hjälp med sitt tillfrisknande.
– Jag har alltid haft hästar och de har alltid fått mig att må bra, konstaterar Britt-Marie Bjerre där vi har slagit oss ned i hennes växthus, samma dag som vårens första vitsippor kikar upp vid de röda laduväggarna utanför.
Britt-Marie har en bakgrund inom vården, men valde på 90-talet att ändra inriktning på sitt arbete från sjukvård till friskvård.
– När vi flyttade hit ville jag använda de vackra omgivningarna till något som kunde bli till glädje för fler. I flera samarbeten har jag olika grupper som kommer hit och deltar i det som kallas naturunderstödd terapi. Att ta hjälp av hästarna är ett sätt att göra det.
PROJEKT TILLSAMMANS MED BUP
I ett treårigt projekt tillsammans med Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Hässleholm och Kristianstad har unga personer med ätstörningsproblematik fått möjlighet att komma till Kluvhult för att möta hästarna som en frivillig del av sin behandling.
Mariliis Auli, fysioterapeut är den som har deltagit i projektet från BUP.
– Genom mötet med hästarna får vi som behandlare tillgång till helt nya resurser som inte finns i ett behandlingsrum. Inom psykiatrin är det vanligt att mötet med både byggnaden och peronalen gör att ungdomarna vi möter låser sig, säger hon.
– Det lugnet som finns på gården, och mötet med djuren ger en helt annan ingång. Med hästarna och Britt-Marie får de jobba med saker som balans, koordination, kroppshållning och andning. Att behandla unga med ätstörningar innebär stora utmaningar. Där sjukvården ofta arbetar med att se till att de går upp i vikt är vårt mål att de ska hitta sin egen vilja att må bättre och börja bygga upp en hälsosam relation till mat och den egna kroppen. I mötet med hästen så vet du att den inte kommer att titta på dig och bedöma om du är tjock eller smal, säger Mariliis.
TILLÄGGSBEHANDLING
På Kluvhult har vi lämnat växthuset, där Britt-Marie brukar starta alla sina möten på gården. Utöver samarbetet med BUP har hon flera olika grupper som kommer till gården för att ta del av hennes verksamhet. Hon poängterar att den hästunderstödda terapin inte är ett alternativ till konventionell behandling av just psykiatripatienter, utan en möjlighet som har erbjudits som ett tillägg.
– Alla som kommer hit gör det som en frivillig del i sin behandling. Det mötet med hästarna kan ge tillbaka kan bli ett uppvaknande när det gäller den egna självbilden, menar hon.
– Bara att få känna att man är ryttare, och inte patient. Sitter man i rullstol är man van vid att alla tittar ner på en, på hästryggen är det tvärt om. Dessutom är hästen fantastisk på att spegla vårt beteende i sina handlingar. Är du inte närvarande och trygg med det du gör kommer inte hästen att göra som du vill. Den är av naturen ett bytesdjur, och väldigt observant och känslig för vad som händer i dess omgivning.
PERSONLIGHETER
I hagen trampar hästarna det växande försommargräset med hovarna. Var och en med sin personlighet – kanske namnen avslöjar något; Primadonna, Popcorn och Tussi.
– Tussi är en Ardenner som min man har tränat en del brukskörning med. Hon har en bred rygg som är perfekt att ligga och slappna av på, menar Britt-Marie.
Popcorn kliver fram och hälsar på en utsträckt hand med mulen medan Primadonna än så länge verkar helt ointresserad av oss.
– Många som kommer hit har ingen hästvana. Bara det första mötet är ofta en upplevelse. Sedan brukar vi borsta och lära känna hästarna. Kanske får man leda dem längs med en bana, först i grimma och sedan genom att hästen följer efter utan att man håller i den. Det är fantastiskt att se vilket självförtroende det skapar när man lyckas med att möta hästen och märker att man jobbar tillsammans, säger Britt-Marie.
– Den märker om du är spänd eller håller andan när den bär dig på sin rygg, och blir på så sätt en bra spegel av ryttarens tillstånd.
FORSKNING SAKNAS
Det finns forskning som visar att hästar har positiv inverkan på människans mående. Dock inte tillräckligt i dagsläget för att att metoden skulle kunna bli en del av den offentligt finansierade vården, menar Mariliis.
– Utöver min lön har alla pengar till projektet kommit genom stöd från Rotary. Att jobba med hästar som behandling mot psykisk ohälsa är egentligen inte nytt – man har gjort det i säkert femtio års tid, bland annat med krigsveteraner i USA. De mätningar som jag själv har gjort hos patienter kring kroppsuppfattning och attityd efter att de har varit på Kluvhult har visat på positiva resultat, och flera behandlare med mig har upplevt att det ger nya nycklar i arbetet med patienter, säger Mariliis Auli.
– Av patienterna är det flera som har sagt att de upplever ett lugn med hästarna som de inte hittar någon annanstans – inte ens i sin egen hemmiljö.
TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE