INGREDIENSER
500 gram malet kött ( blandfärs)
1 ägg
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar (malen)
½ tsk kryddpeppar (malen)
½ dl skorpmjöl, eller 1 kokt mosad potatis som glutenfritt alternativ
1,5 dl mjölk
1 paket bacon
1 gul lök
1 morot
SÅ HÄR GÖR DU
Gör så här:
Blanda köttfärs med ägg och kryddor. Låt skorpmjölet svälla i lite mjölk och tillsätt det, eller mosad potatis, sedan till smeten. Häll i mjölk tills smeten känns lagom. Den skall vara mjuk men inte lös.
Forma smeten till en limpa. Lägg den i en smord eldfast form.
Täck limpan med baconskivor.
Skär löken och moroten i grova bitar. Lägg dem vid sidan om limpan.
Häll lite smör över alltihop.
Tillagas i ugn vid ca. 200 grader C i en timme.
Tag upp den ur formen. Sila ifrån grönsakerna. Ta vara på skyn till sås. Red av skyn (späd med vatten, gärna potatisvattnet) med maizenamjöl.
Kasta inte grönsakerna. Använd gärna dem som tillbehör. De smaksätts med köttsaft från limpan och baconet och smakar underbart. Komplettera tillbehören med stekta strimlade morötter och servera med kokt potatis och lingonsylt.
ÖVRIGT
Smaklig måltid Karl-Börje Augustinsson