INGREDIENSER
1 kg högrev
2 gula lökar, grovhackade
3 st vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
3-4 msk tomatpuré
2 dl rött vin
ca 4 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
oliv- eller rapsolja till stekning
Kryddor:
1-2 kanelstänger
3 st lagerblad
6 st kryddnejlikor
1 tsk kryddpeppar
2 st köttbuljongtärningar
salt och peppar
SÅ HÄR GÖR DU
Husmanskost är som sagt inget som är reserverat för oss svenskar. Här kommer min variant av grekisk husmanskost, som jag verkligen gillar – Stifado. Stifado kan sägas vara en grekisk motsvarighet till vår skånska kalops, lite annorlunda kryddad. Kanel, nejlikor och lite rött vin skapar spännande smaker och dofter men likheten till kalops finns där mycket tydligt. Varför inte prova en ny kryddning? Du kommer definitivt inte att bli besviken, jag lovar.
Gör så här:
Skär köttet i lite större bitar, skär över köttfibrerna.
Skala och grovhacka den gula löken.
Finhacka vitlök.
Hetta upp oljan i en gryta och stek köttet runtom tills den får en fin stekyta. Lägg åt sidan.
Lägg nu ner löken i grytan och stek en stund på svag värme så att den blir mjuk.
Vänd i köttet och vitlöken och stek allting under omrörning.
Tillsätt alla kryddor samt tomatpuré och fräs allting lite snabbt.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt grytan puttra under lock i ca 1,5-2 timmar tills köttet är färdiglagat.
Späd ut med vatten om det känns torrt i grytan och smaka av med mer kryddor om du tycker det behövs efter mer än halva koktiden.
Servera med kokt potatis, ris eller klyftpotatis samt kokta, gröna ärter! Saknar du rödbetorna så ta lite sådana till! Och ett glas rött vin om det är helg (men då får du undvika rödbetorna)!
Njut av tillvaron! Bästa hälsningar, Bengt Arne
Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga bild