UTSTÄLLNING. I höstas fick serietecknaren Julia Hansen uppdraget att teckna och berätta om Östra Göinge kommun. På invigningsdagen av utställningen i Broby den 27 maj var Julia och producenten Henrik Teleman på plats.
Julia kände sedan tidigare inte till Östra Göinge alltför väl, men har under projektets gång lärt känna både kommunen och dess invånare bättre. Hennes fokus har legat på att hitta intressanta vardagsberättelser, snarare än något extraordinärt.
– Jag ville träffa “vanliga” människor. Jag går ju igång på vardagsberättelser. Mitt utgångsläge i varje intervju är att andra ska kunna känna igen sig i personernas berättelser. Jag tror att det är då man blir berörd på riktigt, om man kan relatera, säger Julia.
Hon fortsätter:
– Bara för att man berättar om något vardagligt så behöver det inte vara feel good. Och det måste inte heller vara traumatiskt. Det kan helt enkelt bara vara som det är. Det är deras historia och deras liv, beskriver Julia.
LOKAL FÖRANKRING
Hon beskriver vidare hur arbetet från början tog fart.
– Jag läste först på och kollade hur föreningslivet såg ut. Jag kollade vilka Facebook-grupper som fanns och hur kommunen var organiserad. Jag hittade ett frivillig-nätverk som jag kontaktade. Och sen spred det sig därifrån, berättar hon.
Julia fick bland annat kontakt med en Tarkett-arbetare samt en lokal frisör som hon intervjuade medan hon själv blev klippt på salongen.
– Jag är väldigt nöjd med personerna som jag har intervjuat. Jag tycker att jag har kunnat fånga och porträttera solidariteten i en glesbygdskommun. Jag har skildrat ett kvinnodominerat yrke och ett mansdominerat yrke. Det tyckte jag var viktigt, berättar Julia.
Nu när projektet är färdigställt är hon nyfiken på vad göingarna tycker.
– Jag vill att de som bor i Östra Göinge ska känna sig stolta över hur deras kommun porträtteras. Jag vill att de ska kunna känna igen sig. Alla känner ju inte igen sig i allt. Men alla kanske känner igen sig i något, säger Julia.
VISA DET SOM SÄLLAN SYNS
Syftet med projektet har varit att ta reda på om det är något speciellt med skåningar. Finns det skånska drömmar? Specifika erfarenheter som är skånska? Eller andra “skånskheter”? Detta var några av de frågor som initiativtagarna på Folkets Konsthall ställde sig vid projektets början under hösten 2023. En av dem var Henrik Teleman. Han är ordförande i Folkets Konsthall och producent för projektet “Skåne – En dröm!”. Han berättar mer om hur funderingarna gick innan projektet startades upp:
– Vi ville ha industriorter och kommuner som inte alltid syns, men som kanske är den skånska själen. Men det visade sig att Östra Göinge var en nitlott. För Östra Göinge-borna ser inte sig som skåningar utan som göingar. Det är vad Julia har kommit fram till, skrattar Henrik.
Han ser ett tungt värde i att sprida olika människors historier och förutsättningar.
– Det är på sätt och vis “bara” en skärmutställning. Men det är en väldigt rolig sådan. Jag är extra nöjd över att publiken verkar vara så glad. Vi vill ju sätta konsten i tjänst hos folket. När det är som bäst så blir serietecknarna röster åt andra. Det är fruktansvärt viktigt. Det är ett demokratiskt grundarbete, säger Henrik.
TEXT&FOTO: BEA JÖNSSON LINDHOLM
FAKTA OM UTSTÄLLNINGEN
● “Skåne – En dröm!” är ett konstprojekt där sex serietecknare har skapat varsin serie i samarbete med kommunerna Bromölla, Hässleholm, Lomma, Sjöbo, Svedala och Östra Göinge.
● Under våren har projektet presenterats i form av en bok och en ambulerande utställning. Den har tidigare varit i Hässleholm, men en fortsatt turné planeras för att fler ska kunna ta del av serierna i de berörda kommunerna under 2024–2025. Just nu är utställningen på kulturhuset i Broby.
● Projektet ägs av Folkets Konsthall och genomförs i samarbete med Seriefrämjandet och fadderkommunerna.