Espresso – Din lokala tidning
hmjf bild

Sommartipset – en nostalgitripp i miniformat

Modelltåg har en förmåga att väcka något djupt hos vissa – men även om man inte tillhör de inbitna entusiasterna så är svårt att inte bli fascinerad av den stora järnvägsmodellen som byggts upp sedan 2004 på Garnisonen i Hässleholm. Totalt finns här över 1,5 kilometer räls och 400 växlar som styr trafiken -på vissa delar av banan kör även bilar och bussar på vägarna.

Christer Caesar är en av grundarna till modelljärnvägen och ordförande i föreningen som driver den. Kring banan har han ansvar för underhåll och ombyggnad av lok och vagnar
– varje enhet är utrustad med ett litet kretskort som gör att all trafik kan styras via dator. – Modelljärnvägen är en modell av Hässleholm med kringliggande byar på 1960-talet. Det finns framförallt tre anledningar till att vi valde 60-talet som tidsepok. Då användes lok som gick både på ånga, diesel och el. Det fanns en stor godstrafik i Hässleholm med rangering på bangården, och det var en tid då många gamla byggnader som revs under 70-och 80-talet fortfarande fanns kvar i stadsbilden, säger Christer.

ordforande
Ordförande i föreningen, Christer Caesar hälsar alla sommarlediga välkomna.

– Allt är byggt i skala 1:87 – förutom att vi har kortat avstånden mellan stationssamhällena – det skulle bli så väldigt många träd annars.

Och när det gäller detaljrikedomen har man inte sparat på krutet. Många av de närmare 200 husen på banan har både belysning och gardiner – det finns dockor i skyltfönster och skyltar och fasadbeklädnader är baserade på verkligheten. Även om många foton från tiden är svartvita har man genom människors minnen återskapat även färgsättning så gott det går. Och bilden av det gamla Hässleholm triggar nostalginerven hos många.

tag

– Man hör ofta att, ”Åh, där har jag bott”, och vi får höra en hel del gamla historier som har påverkat hur vi har byggt modellen, vilket tillför roliga detaljer, säger Christer.

– Vi har lagt ned över 200 000 arbetstimmar på att komma dit vi är idag – vi har slutat att räkna.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x