Espresso – Din lokala tidning
vingard

Sommartipset: Besök en vingård!

Att besöka en vingård på semestern är något som många förknippar med sydligare breddgrader. De senaste åren har dock södra Sverige allt mer formerat sig som ett vindistrikt, och nordöstra Skåne är inget undantag. I Malseröd utanför Vittsjö ligger Vittsjö vingård, som drivs av Mike och Amanda Roe. Paret har drivit värdshuset Furuliden i många år, och håller även på att bygga upp en besöksverksamhet på sin vingård.

– Om man har vägarna förbi så får man gärna titta in och se om vi är på plats. Annars kan man boka en guidad tur eller vingårdspicknick genom Furuliden, säger Mike Roe.

I Tyringe finns Fredholms Vingård, som med sina viner har vunnit fina priser i Europeiska sammanhang. Flaggskeppet bland viner heter Elsa och är gjort på den gröna druvan solaris, som lämpar sig bra i det svenska klimatet. Fredholms Vin och Vittsjö Vingård, tillsammans med entreprenören Lars Swegen, startade förra året Sveriges första vineri som drivs kollektivt av vinodlare. I ett gammalt svinstall på Qvarnfors gods utanför Bjärnum håller förra årets skörd nu på att förfinas till vin.

– Det är första gången vi tillverkar våra egna viner, tidigare har vi tagit hjälp av andra vinerier. Vi smakar och spottar varje dag, säger Mike. Vittsjö Vingårds vin Vittsjö Vitt serveras bland annat på värdshuset Furuliden och Fredholms Vins Elsa finns som beställningsvara i systembolagets sortiment, samt i vissa butiker.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x