I Loshults gamla handelsbod, strax innan landskapsgränsen mot Småland och Älmhult, bakas det för fullt. Fredagar till söndagar brukar köerna ringla långa när bageriet säljer sina bakverk.
Raphael Bartke och Salli Partanen driver Loshults Handelsbod, Café och Bageri. I bagaget har de med sig både finsk rågbrödskultur och tysk lantbrödstradition, och det som startade som ett hembageri har fått stort genomslag sedan paret flyttade in verksamheten i den gamla handelsboden.
– Det är åtta år sedan nu som vi köpte och rustade upp Loshults Handelsbod för att driva bageri. Vi har förstått att vi har fått Zuspruch (godkännande) av lokalbefolkningen här och det uppskattar vi väldigt mycket! säger Raphael.
Uppskattningen har spridit sig, och Loshults Handelsbod har på senare år synts i bland annat flera inredningstidningar med sin lantliga prägel. Här finns både möjlighet att ta en fika i den rustika inomhusmiljön eller i solskenet på verandan och i trädgården.
– Tisdagar till torsdagar håller vi även öppet i vår gårdsbutik med självbetjäning. Där hittar man lokalproducerade matvaror, säger Raphael Bartke.