Espresso – Din lokala tidning
förebyggande hembesök

ÄR DU 77 ÅR ELLER ÄLDRE? DÅ KAN DU TA DEL AV OSBY KOMMUNS FÖREBYGGANDE HEMBESÖK

Alla som bor i Osby kommun och som inte har regelbundna hemvårdsinsatser erbjuds via brev ett hembesök från det att du har fyllt 77 år. Du behöver inte ha något aktuellt behov av hjälp eller stöd för att få ett hembesök, besöket är dessutom helt kostnadsfritt. Besöken erbjuder vi för att kunna skapa kontakt, se om det finns några insatser som kan underlätta i din vardag samt berätta mer om vilka hjälpinsatser och aktiviteter som finns inom kommunen och hos frivilliga organisationer.

När du fyller 77 år kommer du få ett brev hem med en inbokad tid för ett hembesök, det är helt frivilligt och går att boka om eller avboka. Sedan kommer de förebyggande hembesöken återkomma 3-5 år i taget. Besöket görs av våra specialistsjuksköterskor Tero Lamminsaari och Vildana Tesnjak.

– Vi gör besöken i förebyggande syfte så att våra invånare kan behålla sin hälsa och i vissa fall öka sin livskvalitet. Även om man mår bra så är det viktigt att man ser över om det finns något mer man kan göra och tänka på. Vi är inga kontrollanter på något sätt, besöket är frivilligt. Vi vill bara att våra invånare ska kunna klara sig självständigt så länge som möjligt, säger Tero.

Under besöket går vi igenom ett frågeformulär, bland annat kring förebyggande av fallolyckor, vardagsaktiviteter, kost och motion, hälsotillstånd samt syn och hörsel. Vi erbjuder även möjlighet att kolla blodtrycket och ta ett tum-EKG.

– Genom att även ta ett tum-EKG finns chans att förbygga stroke. 15 % av alla över 85 år har förmaksflimmer, vissa känner inte det allt. Kan vi bara fånga det i tid kan det rädda liv, säger Vildana.

En insats kan vara väldigt liten – men göra stor skillnad. Ett exempel på det är en duschmatta.

– Att sätta in en duschmatta är ingen stor åtgärd men kan innebära ett fall mindre. Det gäller även att man ser över om samtliga mattor man har hemma har halkskydd. Ett fall kan innebära allt från en liten skråma till en lång period av rehab med långvarande komplikationer. Tänk så lätt ett halkskydd hade kunnat förebygga det! Säger Vildana.

Vill du veta mer om förebyggande hembesök, har frågor kring ditt besök eller om våra insatser så kan du kontakta Tero eller Vildana på: 070 – 931 84 07.

Förebyggande hembesök görs i flera skånska kommuner och kommunerna samarbetar tillsammans med Högskolan i Kristianstad samt Hässleholms sjukhus. Tillsammans har vi regelbundna träffar på Högskolan i Kristianstad för kunskapsutbyte.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x