Var och när är vi egentligen otrygga? Och hur kan otryggheten förklaras?
Otrygghetens orsaker och geografi står i fokus den 13 november, då de sex kommunerna i Skåne Nordost tillsammans med LF Göinge-Kristianstad och LF Forskningsstiftelse bjuder in till den allra första Trygghetsdagen på Rådhuset i Kristianstad.
På plats finns de namnkunniga forskarna och ofta anlitade experterna Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, och Nicklas Guldåker, docent i kulturgeografi vid Lunds universitet.
Med hjälp av deras forskning och djupa kunskap – tillsammans med framåtriktade samtal med representanter från näringsliv, kommun, polis och civilsamhälle – tas ett gemensamt steg mot att långsiktigt och mätbart stärka invånarnas trygghet i vår del av Skåne. För att lokalisera lösningarna måste problemen förstås.
”Utmaningarna är jättestora. Men oavsett politisk färg är vi alla väldigt överens om hur viktigt det är att vi arbetar tillsammans, att vi arbetar förebyggande och att vi arbetar nära forskningen”, säger Camilla Palm, ordförande för Skåne Nordost.
”Jag ser verkligen fram emot startskottet för Trygghetsdagen.”
”Ett tryggt samhälle är bra för invånarna och trygga invånare är bra för samhället. Vårt ursprung och vårt dna bygger på att skapa trygghet och Trygghetsdagen är ett välkommet och viktigt initiativ för alla oss som bor och verkar i vår del av Skåne, nu och framåt”, säger Niklas Larsson, vd LF Göinge-Kristianstad.
Trygghetsdagen ingår i LF Göinge-Kristianstads initiativ Trygghetsakademin. Målet är att samla olika samhällsaktörer, privata och offentliga, till en gemensam kraft i arbetet för ökad trygghet: Hur kan vi tillsammans skapa ett tryggare samhälle – och hur kan lokala samhällsbärare samverka med kommunerna i det brottsförebyggande arbetet?
Välkommen till en ny, samlad kraft för framtidens trygghet!