Espresso – Din lokala tidning
simsallskap

Ringar på vattnet – Osby simsällskap växer

FÖRENINGSLIV. Det är nästan så att poolen svämmar över i Osby simhall! 

Med nya grupper och ökat intresse har Osby Simsällskap fått en kanonstart på hösten.

– Vi har fördubblad antalet medlemmar i vår barnsatsning Plasket, startat en grupp för vuxencrawl och skickar flera medaljhopp till para-SM den 18-20 oktober, säger Ulrika Svensson som sitter i styrelsen.

Svenska Sara Sjöströms OS-framgångar i Paris kan nog vara en anledning till att simningen har fått ett uppsving. Men receptet för Osby Simsällskaps framgångar är att jobba brett och värva medlemmar tidigt.

– Redan vid 2 års ålder kan man börja i miniplasket, och det är roligt att se att många väljer att fortsätta när de kommer upp i åren, säger Ulrika Svensson. Hon är styrelseledamot i Osby Simsällskap, som har funnits sedan 1970.

– I höst märker vi verkligen att något har hänt – när terminen inleddes hade vi fördubblat antalet inskrivna i plasket. 90 barn deltog från start, och sedan har det kommit in flera efteranmälningar. I andra änden har vi startat en crawlgrupp för vuxna, som jag själv är med i. Det är väldigt roligt – både att delta och att se att intresset är så stort, säger Ulrika.

En breddklubb

Fabian Claesson är ansvarig för Parasimningen i föreningen, och  har många framgångsrika år bakom sig som simmare. Att klubben länge har satsat på bredd och att alla ska känna sig välkomna – oavsett vilka ambitioner man har med simningen – menar han är viktigt för återväxten.

– Jag vill absolut mena att vi gör en samhällsnytta när det gäller vattenvana, och så erbjuder vi en plats att gå till där man kan känna sig hemma och skaffa kompisar. 

simsallskap 7

Didrik Brönjemark, Erik Bendz Lundberg ochAndreas Nord försvarar klubbens färger i Ängelholm under Para-SM 18-20 oktober.

Även vinnarskallar har sin självklara plats i sällskapet, och det är tre sådana som gör sig redo för Para-SM i Ängelholm den 18-20 oktober.

– Jag gillar att simma. Och jag gillar att komma först av alla, och få ett pris! När jag simmar kan jag vara en vinnare, och det är inte så många andra gånger i livet jag har den känslan, säger Didrik Brönjemark.

Tillsammans med klubbkompisarna Andreas Nord och Erik Bendz Lundberg ser han fram emot årets mästerskap.

– Samma gäng åkte till Säffle förra året, och alla kom hem med medajer – till och med tränaren, skrattar Fabian, tränaren.

– Men i år har du väl inte anmält dig? kontrar Andreas Nord som har ett välfyllt medaljskåp hemma.

– Jo  – det blir 50 meter bröstsim. Jag gör ett expriment kring hur bra man kan placera sig utan att träna, ler Fabian.

Förebilder och värdegrund

Evelina Håkansson har tagit över rollen som Chefstränare i klubben och har fullt upp med att instruera unga simmare.

– Vi har flera talanger i olika åldersklasser, och det är viktigt att alla finns i hallen samtidigt så att man kan  lära känna varandra och hitta förebilder att se upp till, säger hon.

– Vi har även ett mycket bra samarbete med SISU idrottsutbildarna där vi pratar mycket värdegrund med våra unga medlemmar – på så sätt får alla med sig tankar om hur vi ska bete oss mot varandra, som är värdefulla även utanför simhallen.

Där många simklubbar kämpar på i ovisshet om hur framtiden ser ut kring simhallar som hotas av nedläggning känner Osby Simsällskap sig lyckligt lottade.

– Nu har man valt att renovera hallen efter en del problem med taket. Under renoveringen hade vi förmånen att även ha Lönsboda Simhall i kommunen, som vi kunde använda. Det är klart att det blir mer intressant att välja simning som sport när det finns en aktiv simhall där det inte pågår diskussioner om nedläggning, säger Evelina.

Text&Foto:Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x