Espresso – Din lokala tidning
dsc1704

Konstraster & Dramatik i SVARTA BERGEN

BESÖKSMÅL. Många besöksmål går in i lågsäsong under hösten. Svarta Bergen utanför Osby minskar sina öppettider, men samtidigt är det just den här tiden på året som kontrasterna i landskapet framträder som allra bäst. De gamla byggnaderna, maskinerna och omgivningarna som formats av diabasbrytningen under hundra år har lockat både filmteam och spökvandringar till platsen genom åren.

– Svarta Bergen är ju så mycket mer än bara stenbrytningen – det är en helt fantastisk miljö! Att gå omkring här är som att befinna sig på en helt annan planet! säger Erik Nilsson, som är en av de aktiva i föreningen.

En tradition kring Halloween har blivit att varje år anordna en spökvandring för ungdomarna på närliggande orters fritidsgårdar. För att göra platsen rättvisa brukar Erik, som arrangerar spökvandringarna, ta avstamp i stenarbetarnas mytologi.

Erik Nilsson gör sig redo för spökvandring – inget evenemang som möter “vanliga” besökare på arbetslivsmuseet, men ett passande inslag i den dramatiska omgivningen som blivit tradition för ortens fritidsgårdar.

– Det brukar bli något om bergsgubben och bergfrun, som stenarbetare i hela landet har hållit sig undan för i långa tider. Innan man gick ned i dagbrottet var det viktigt att man skulle knacka i berget för att förvarna om sin ankomst. Annars kunde bergsgubben och bergfrun bli på dåligt humör. Om man fick syn på dem var det bara att lägga benen på ryggen, det var ett förebud om att något hemskt skulle hända, berättar han.

LOCKAT NETFLIX OCH KONSTNÄRER

Svarta Bergens arbetslivsmuseum drivs sedan 1994 i föreningsregi. Efter att diabasbrytningen upphörde i dagbrottet ville man bevara minnet av en viktig epok i traktens arbetslivshistoria.

– Här ligger över tre miljoner kubikmeter kasserad sten som slängts i landskapet. Det är ovanpå den stenen som hela utomhusmuseet vilar, berättar Mari Arvidsson som jobbar med att ta emot muséets gäster.

– Dagbrottet här i Hägghult är världens största för diabas, och det är något magiskt med platsen. Hur människan har bearbetat den och hur naturen har tagit tillbaka. För mig som kommer från norra Sverige kändes det hemma direkt. Brottet är som älven och stenblocken påminner om stridsvagnshindren som fanns i Norrbotten där jag växte upp, Utöver minnena från det hårda arbetet kring stenbrytningen är Svarta Bergen även smyckat med konstverk från både lokala och internationella konstnärer.

– Konstnärer har fattat tycke för materialet och det finns mycket att se på området. Miljön här gjorde faktiskt att Netflix valde att komma hit och spela in den dansk-svenska serien The Rain hos oss. Några scener är tagna i vår smedja, berättar Mari.

LOCKAT NETFLIX OCH KONSTNÄRER

Med höstens intåg går Svarta Bergen in i lågsäsong, samtidigt är det just när mörkret börjar falla och naturens färger blir som starkast som platsen visar sig från sin mest dramatiska sida.

– Museiområdet är öppet året om, dygnet runt, men från september är butik och servering endast öppen torsdag till söndag. Vi märker att intresset är stort i höst – vi har flera inbokade sällskap som kommer med buss, och ofta är det husbilar som trillar in spontant, säger Mari.

– Man kan boka en tur med vår flotte i det vattenfyllda dagbrottet och om man vill övernatta i närheten så har vi flera boenden tillgängliga vid den närliggande Hjärtasjön som ligger i närheten säger Mari Arvidsson.

 dsc3883

TEXT&FOTO:ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x