Espresso – Din lokala tidning
act

A.C.T TILL HÄSSLEHOLM MED EXKLUSIV JUBILEUMSKONSERT

KONSERT. A.C.T fick av recensenter stämpeln som kultband redan efter att de släppte sin första skiva. Den 16 september firar Malmöbandet 20-årsjubileet av sin genombrottsplatta Last Epic med en exklusiv livekonsert i Hässleholms Kulturhus.

– Vi är riktigt taggade, det kommer att bli en annorlunda spelning för oss, säger Jerry Sahlin, keyboardist.

A.C.T firar i år 30 år som band, och även om namnet kanske inte är top of mind hos den breda massan så orsakar varje nytt skivsläpp svallvågor i den egna genren långt utanför Sveriges gränser.

– Faktiskt så kände jag redan från starten att resan skulle bli lång med det här bandet. Vi var i tonåren när vi startade, och kände egentligen inte varandra sedan innan. Det var rekommendationer om att någon på den och den skolan var riktigt grym musiker, och så testade vi att spela. Jag var i ett band där de flesta var tio år äldre, men kände att det här gänget spelade ju skjortan av dem, minns Jerry Sahlin.

MELODIN I CENTRUM

Och i en tid där garagerock och rutiga flanellskjortor var förhärskande stack A.C.T snabbt ut. Progressiv hårdrock var inte en ny genre, men i stället för att försöka imponera med att stapla ekvilibristiska solon på varandra ville bandet skriva låtar där melodin alltid var i fokus.

– Dream Theater hade blivit en stor ledstjärna inom genren, och det kom massor av band som var rena kloner. Även om vi ligger ganska nära den musiken så har vi alltid haft helt andra influenser, säger Jerry.

– The Beatles, Beach boys och Electric light orchestra är några band som varit stora förebilder. Redan när vi hade släppt vår första skiva så kallade recensenterna oss för ett kultband.

”POMPÖST, STORT OCH VACKERT”

Last Epic blev bandets stora genombrottsskiva. Alla låtarna kretsar kring de boende i ett hyreshus, och där musiken är på största allvar har det alltid varit bandets ambition att blanda in humor i texterna, berättar Jerry.

– Även om man inte känner till vår musik sedan tidigare är ambitionen med konserten den 16 september att alla i publiken ska uppleva ett musikaliskt äventyr. Det är melodiskt, pompöst, stort och vackert, och även visuellt. Det blir lite av en show! Vi har tagit fram nytt videomaterial och anlitat en narrator (berättarröst) från England som binder ihop alla låtarna. Vi kommer att ha ett filmteam på plats för att göra en videoproduktion av konserten, och att spela inför en sittande publik blir något helt annat för oss!

GLÄDJEN ÄR KÄRNAN

Med undantag för ett trummisbyte år 2000 har uppställningen av musiker i bandet varit intakt sedan starten.

– Vi har lyckats hålla kärnan, glädjen att spela tillsammans, intakt. Vi har väl från början tänkt precis som Kiss – vi vill vara det bandet som man själv aldrig har fått se. Jag vågar säga att det finns något för alla i musiken – speciellt för musikälskare! säger Jerry.

”A.C.T TAR ALDRIG SLUT”

Och en genomlyssning av Last Epic gör det svårt att inte hålla med. Musiken är ambitiös, utmanande, leker med taktbyten och ställer upp kör- och stråkarrangemang som för tankarna till band som Queen. Även om det är långt från ett ordinärt vers/refrängupplägg så finns en nerv som håller lyssnaren alert.

– Det är skapandeprocessen som är helt fantastisk. I dag lever vi olika liv och de flesta av oss har flyttat till nya städer – men jag ser inte att A.C.T någonsin tar slut. Vår gitarrist Ola Andersson har verkligen blommat ut som låtskrivare de senaste åren och vi har en fantastiskt karismatisk frontman i vår sångare Herman Saming, säger Jerry.

LÅNGVÄGA LYSSNARE

Med ett nytt skivsläpp bakom sig kommer A.C.T att turnera de större städerna i Sverige i höst.

– Men den här jubileumskonserten blir något alldeles speciellt. Jag vet att vi har fans från både England, tyskland och Frankrike som kommer till Hässleholm för att se oss, säger Jerry.

Och hur kommer det sig att det blev Hässleholm?

– Johan Rudolf, en fantastisk ljudtekniker som vi har arbetat med i många år, har sin arbetsplats på kulturhuset. Vi var på jakt efter rätt lokal och insåg att med honom i huset har vi allt på plats!

TEXT: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x