Espresso – Din lokala tidning
Loranga och vodka i ljuv kombination

Ädla Drycker

DRYCK. Det är med glädje jag antar utmaningen att få skriva krönikor kring det jag verkligen är intresserad av och som jag också älskar: Ädla drycker.
Det är min ambition att skriva om dessa ädla drycker på ett sådant sätt att det kan skapa intresse för och vidga kunskaperna kring alla de goda drycker som står till buds före och efter maten. Bortsett då från vin som många kan betydligt mer om än jag. Med ädla drycker syftar jag på t.ex. whisky, whiskey, calvados, armagnac, cognac, rom, grappa, marc och alla dessa underbara, klassiska likörer som idag kommit på undantag. Men också gamla aperitifer som blivit på modet på nytt inte minst som sommardrinkar.

Men låt oss börja där allting startade för min egen del. Jag är född i slutet av 40-talet och i min ungdom var det i princip Renat och Loranga som stod på dryckesmenyn. Av det blev man möjligen full men inte glad och mitt förhållande till dessa drycker blev, lyckligtvis, kortvarigt.
Min första egna flaska, en 37:a Standard Selection, fick jag tag i som 16-åring. En jämnårig kamrat hade goda kontakter. Det var emellertid inte där kärleken till whisky uppstod, den kom långt senare. Däremot uppstod viljan att aldrig mer bli ordentligt berusad, något jag lyckats väl med genom åren. Jag har lärt mig att dricka med omsorg med kvalitet före kvantitet. Och det budskapet vill jag gärna förmedla: Det finns så mycket gott att njuta av. Jag uppmanar definitivt inte till dryckenskap utan till nyfikenhet på det ännu oprövade. Min devis i Ädla drycker är ”Kunskap förhöjer smaken”. Ju mer vi vet om vad vi dricker desto mer kan vi uppleva och känna.

Jag kommer sannolikt att ha en slags undervisande ambition i det jag kommer att skriva. Och jag hoppas att det ska uppfattas på rätt sätt – att kunskap förhöjer smaken. Jag är född och uppväxt i Lönsboda, Örkeneds socken. Gick realskola och gymnasium i Älmhult, bor sedan många år i Kristianstad och har min sommarvistelse i Breanäs, Östra Göinge. Jag är med andra ord förankrad i bygden och kan därför inte nog uttrycka min glädje över att få dela med mig av och föra samtal med er läsare om olika aspekter av ädla drycker. Min lycka vore att någon gång få hålla en whiskyprovning i Lönsboda, platsen i mitt hjärta.
Så mycket mer finns inte utrymme för idag, men nästa gång tänkte jag börja med whisky, för det var med whisky mitt dryckesintresse startade i slutet av 1980-talet i samband med mitt första besök i Skottland.
Vi hörs vidare!

Bengt Arne Larsson
adladrycker@gmail.com

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy