Espresso – Din lokala tidning
zipline 2

ADRENALIN & FRISKVÅRD MED ZIPLINE

– Jag kallar mig själv för Ziplinebonde, förmodligen Sveriges första! Magnus Pålsson från Osby drömde redan som barn om att göra något spektakulärt av familjegården i Sandåkra utanför Hässleholm. Sedan 2017 har han jobbat med att bygga upp äventyrsanläggningen Multilevel Ziplines & Climbing park. Efter sex år i branschen börjar nu helheten likna visionen.

– Jag har haft en ambition om att gå ner i arbetstid till heltid, men det är svårt, skrattar Magnus.

magnus

– ICH HABE NUR ANGST! Budskapet är tydligt från toppen av stegen till kompisarna på marken. När vi besöker Multilevel i Sandåkra pågår en rundtur bland trädtopparna med den största gruppen som någonsin har besökt anläggningen. Ett läger med 26 ungdomar från Tyskland har spontanbokat Ziplinepaketet och får nu lära sig ett och annat om att ta steget ut i det okända.

– Just enjoy the ride, säger Magnus och lotsar en av tjejerna i gruppen över kanten på plattformen. Åkturen på drygt trehundra meter kan börja och snabbt byts rädslan mot ett euforiskt tjohoo!

VARSAMHET, TILLGÄNGLIGHET OCH UTHÅLLIGHET

– Jag har rört mig i de här skogarna sedan jag själv var liten. När jag var barn var det min faster och hennes man som bodde här, men skogsfastigheten har funnits i släkten i sex generationen innan jag tog över, berättar Magnus Pålsson. Den äventyrliga verksamheten som började byggas upp 2017 grundar sig dels i hans egen barnsliga förtjusning för hastighet i allmänhet och ziplines i synnerhet – men Magnus ser även Multilevel som ett hållbart sätt att förvalta skogen som har stått där i generationer.

– Vi har tre ledord. Varsamhet, tillgänglighet och uthållighet. Vi lånar av skogen, samtidigt som den får lov att stå kvar som en koldioxidsänka. Och tanken när vi har byggt upp allt det här är att man egentligen inte ska se att här finns någonting om man står på mer än 200 meters avstånd.

zipllene

Magnus pekar på en tredelad tall vars grenverk är katastrofalt för skogsbruk, men idealiskt för äventyr. Längs de tre stammarna har handgrepp skruvats upp för att skapa klätterbanor upp till toppen.

– Vi kallar det Ebbes träd. Ebbe är min fasters man, och han tyckte att trädet såg fräckt ut och bestämde sig för att bevara det på 50-talet när han gallrade skogen, även om det inte hade något ekonomiskt värde. Nu har vi gett det en ny funktion! Det är röntgat och besiktigat av en arborist för säkerheten, och har gett oss hundratals timmar av härlig klättring, säger Magnus.

Sammanlagt femton personer ingår i arbetslaget som ser till att upplevelsen för Multilevels besökare blir både säker och minnesvärd. En av dem är Magnus son Casper, som tillsammans med dagens arbetslag hjälper besökarna att sela på och gå igenom hur säkerhetssystemet fungerar.

zipline 4

– Vi har valt att följa Europanorm 15567 där vi har ett kontinuerligt säkerhetssystem, som är den högsta säkerhetskategorin. Man kopplar på sin sele på en vajer redan innan man ger sig upp på hög höjd, som sedan löper hela vägen genom upplevelsen. Casper är andra generationens ziplinebonde, och alla som jobbar här går igenom en grundutbildning innan varje säsong. Många av dem väljer att komma tillbaka år efter år, vilket såklart känns kul, säger Magnus.

SEXHUNDRA METER GENOM BLANDAD NATUR

I mars 2017 påbörjades byggandet av Multilevel, och Magnus minns hur planen var att öppna anläggningen i juli.

– Jag fick rätt på månaden, men fel på året. Vi öppnade i juli 2018, och ända fram tills nu har det varit mycket jobb med att bygga upp både ziplines och våra höghöjdsbanor. Vårt senaste tillskott bland linorna är en lite mjukare åktur på 220 meter. Vår längsta zipline är 600 meter, och alla linorna erbjuder olika upplevelser. Nu börjar jag känna att anläggningen motsvarar de planer jag hade från början, säger Magnus.

– Går man riktigt långt tillbaka så hade jag faktiskt en dröm som barn om att bygga en alpinanläggning här. En skidbacke vill man ju ha, och vi har en fallhöjd här på 75 meter. Men med de vintrar vi får här fick jag tänka om!

Den kuperade terrängen erbjuder även ett bra träningspass när man transporterar sig mellan linorna.

– Jag behöver aldrig tänka på att träna när jag jobbar med det här, och numera är även vår verksamhet godkänd som friskvård. Många av våra besökare framhåller även naturupplevelsen. Du börjar bland bokkronorna, susar över grantoppar och sedan lågsniffar du fälten så att du kan räkna korna under dig. Anläggningen är tillgänglighetsanpassad och även för den som är rullstolsburen kan vi erbjuda upplevelsen att åka zipline.

zipline 3

LÅNGVÄGA GÄSTER

Ben Schumacher och Mattias Beck är ledare för den grupp ungdomar som är dagens gäster på Multilevel.

– Vi jobbar med en ungdomsorganisation, Youth Sport, som arrangerar läger med idrott som inriktning, berättar Mattias, som själv har fått sig några åkturer i linorna.

– Vi bor i Högsma under två veckor, och kände att vädret lade lite sordin på stämningen. Vi ville erbjuda deltagarna något utöver det vanliga och hittade hit. Jag tror att vi lyckades, säger Ben. En ny grupp tar vid när ungdomslägret har gjort sina två timmar. Magnus och arbetslaget saxar arbetsuppgifterna för att alla ska hinna med en snabb lunch.

– Sommartid har vi många gäster från Europa. I dag är det en blandning av tyskar, schweizare, polacker och holländare – de är väldigt äventyrliga av sig och bokar gärna tätt inpå, säger Magnus.

Att nå ut till långväga besökare har varit ett stort fokus med lyckat utfall, men Magnus hoppas även att fler personer i närområdet ska hitta ut till Sandåkra.

– Det har visat sig vara den största utmaningen att nå ut lokalt. Häromdagen kom ett gäng från grannbyn Lunnahöja som hade fått tipset av några vänner – de hade ingen aning om att vi fanns här.

INGEN ÅLDERSGRÄNS

Bland höghöjdsbanorna och linorna finns utmaningar och äventyr för alla generationer.

– Vi har ingen åldersgräns, men en undre viktgräns på 20 kilo och en övre gräns på 120 kilo. Det händer att vi måste säga till besökare att de inte kan delta om de överstiger den gränsen vid invägningen, men det handlar om deras egen och utrustningens säkerhet och det brukar man ha stor förståelse för, säger Magnus.

– Vissa gånger har jag nog även sett en väldig lättnad när gäster som kommer med en grupp får beskedet att de inte kan delta. Det händer att besökare har tunga saker i fickorna när de ställer sig på vågen – det kanske är ett tecken på att man helst står vid sidan om som betraktare, skrattar Magnus.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x