Espresso – Din lokala tidning
Karin Linderoth

ADVENTSTIDER hos konstnären Karin Linderoth

KULTUR/JULTIDER. I Santatorp är det mycket att göra inför julen. Nix – trots namnet är det inte adressen till
tomtens verkstad. Här jobbar Karin Linderoth för fullt med att packa böcker, bonader och julkort inför högtiden som är hennes intensivaste period på hela året.

Mobiltäckningen i Santatorp utanför Lönsboda gör det lite svårt att få tag i en höstsnuvig Karin Linderoth för en telefonintervju under rådande restriktioner. Det finns en gammal hemtelefon i huset, men den funkar bara ibland, och när vi bestämmer en tid för intervju har några av gårdens får bestämt sig för att gräset är grönare på andra sidan och tagit sig ut genom stängslet.
– Jag lever i en miljö som är väldigt lik den som man hittar i mina böcker och julkort, berättar Karin när alla djuren är på rätt plats och vi har lyckats skaka liv i den gamla luren.

Vårdar det gamla

Sedan 2016 har karaktärer som Mormor Krutrut och kossan Margit, drakforskaren Sir Adrian Dratt och vätten Valle och skogsmusen Maja hittat från Karin Linderoths fantasi till bokhyllor i hela Sverige. Hennes bildrika berättande verkar hämta inspiration från både samtida och dåtida konstnärer som John Bauer, Sven Nordqvist, Jenny Nyström och Selma Lagerlöf. Livfulla möten mellan djur, människor och andra väsen i gränslandet mellan vår vanliga värld och något lite mer fantastiskt.
– Jag är en stor beundrare av både Bauer och Nyström, och Elsa Beskow och har alltid älskat sagor. Målet är att göra saker som folk blir glada av, och samtidigt väcka vördnad inför det gamla sättet att leva på där man kanske är lite mera frånkopplad och närmare naturen. Jag vill visa upp hantverk och hållbarhet i mina bilder, och hålla liv i gamla traditioner, säger Karin.

Fridfull och arbetsam advent

Även om Karin Linderoth beskriver sig som oteknisk har hon nyligen tillsammans med en kollega inom lantbruket startat webbshopen Hönshyltegård butik. Där hittar man både ullprodukter från Ryd och Karins alster till försäljning.
– Vi har tidigare rest runt på mässor tillsammans, men det har varit omöjligt i år. Vi startade butiken i mitten av oktober och det har gått väldigt bra. Jag har tagit fram nya julkort och en ny julbonad och vi har fått beställningar från Japan, Storbritannien, Finland och Nederländerna. Just nu är det lite som en tomteverkstad både här och i Ryd med packande och skickande.
Att julen är en viktig högtid försäljningsmässigt menar Karin har påverkat hennes skapande en del.
– Det är ju svårt att sälja sommarkort… men samtidigt gör jag bara det som jag verkligen brinner för och jag tackar nej till väldigt mycket förfrågningar. Jag har alltid tyckt jättemycket om julen – vill helst vara hemma och fira den med mina nära och kära. Framförallt den mysiga adventstiden tycker jag om.

Nära naturen

Karin har en bakgrund som arkeolog och naturguide innan hon började livnära sig på sitt skapande.
– Tidigare gjorde jag en del arkeologiska illustrationer och bilder till museum. Jag är fortfarande mycket ute i naturen och studerar de djur jag målar. Jag försöker framförallt fånga hur de rör sig; är de tunga, uppmärksamma, ute för att jaga? Det är ju något helt annat att måla en mus än en räv eller en varg.
Och tomtarna som är återkommande motiv? Finns det några sådana i Santatorp?
– Det kan jag tyvärr inte avslöja, skrattar Karin.

Mer om drakar

2017 gav Karin Linderoth ut boken ”Våra nordiska drakar och konsten att spåra dem”. Ett omfattande verk – kalla det fauna eller bestiarium – där läsaren får lära sig om de drakar som lever vilt i harmoni med naturen i våra omgivningar. Texterna bygger på fältstudier av drakforskaren sir Adrian Dratt. Och Karin fungerar som forskningsassistent genom att förmedla hans upptäckter i ord och bild. En av drakarterna, blomsterdrakarna, fick en egen utvikning i ”Drakarnas första flora – Ängsblommor”. Inför 2021 jobbar Karin åter åt sir Dratt med boken ”Stendrakar”.
– Den är mer omfattande än boken om blomsterdrakarna. Adrian och jag samarbetar igen, och Ulf Söderlund som är geologiprofessor i Lund är med som medförfattare. Stenar och mineral är en stor vetenskap som är full med svåra ord och en utmaning att presentera på ett enkelt sätt. Det är tur att jag har hjälp av dem som är proffs på sina områden!

Levande fantasi

Och när det gäller fiktiva figurer som sir Adrian Dratt menar Karin att hennes bokkaraktärer för henne blir lika stora inspirationskällor som många av de kontakter hon har i den verkliga världen.
– Någonstans blir böckernas karaktärer levande för mig, och börjar berätta sina egna historier. Jag skulle aldrig klara att skriva drakböckerna utan sir Adrian. Jag började tidigt att läsa och måla och fantasin har alltid varit en viktig del av mitt liv. Många kanske slutar vid en viss ålder, men jag gjorde aldrig det, utan lever mig fortfarande in i mina berättelser som ett barn. Jag tror och hoppas att det lyfter mina böcker.

TEXT: Erik@espressomedia.se
Illustrationer: Karin Linderoth

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x