INGREDIENSER
8 ägg
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
ca 25 g smör eller 6 msk matolja
3 msk currypulver
1 msk vetemjöl
1 stort äpple
800 g hela tomater eller körsbärstomater på burk (2x400g)
3 msk mango chutney
2,5 dl rysk eller turkisk yoghurt 1 tsk citronjuice
färska korianderblad
Gör din egen curryblandning
2 tsk gurkmeja
2 tsk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
1 tsk Garam Masala
1 msk riven ingefära (eller pulver)
SÅ HÄR GÖR DU
Skala och skär upp de gula lökarna i småbitar. Hacka vitlöksklyftorna.
Blanda lökbitarna och stek upp på svag värme i smöret (matoljan) tills de blir mjuka. Blanda i curryblandningen och vetemjölet med löken och rör runt och sjud i ca 1-2 minuter.
Skala och kärna ur ett stort äpple. Skär upp äpplet i små klyftor och lägg dessa i blandningen. Sjud sedan i ytterligare 2-3 minuter!
Skär upp tomaterna i småbitar och/eller använd körsbärstomater från burk och lägg det i blandningen. Smaka av med mango chutney och salt. Smaksätt med extra curry efter hand om så behövs. Låt det sjuda på svag värme i 20-25 minuter. Om det blir för torrt så späd med vatten.
Under tiden; hårdkoka äggen ca 7 min, spola i kallt vatten och skala dem och låt dem sedan hållas varma i en täckt kastrull med varmt vatten. (Koka upp ris under tiden om så behövs. Ska inte blandas i. Serveras separat.)
Rör i yoghurten i blandningen och låt det bli varmt (får ej sjuda eller koka).
Skär de hårdkokta äggen i halvor på längden. Lägg dem i currygrytan och låt äggen bli varma. Lägg upp på/i en serveringsgryta/skål som tål värme. Sprinkla citronjuice över ytan och strö grovhackade färska korianderblad över rätten.
Servera med ex. Ris, Naanbröd, mango chutney, russin, slanggurkbitar, smulad kokosnöt, finskurna ananasbitar och bananbitar.
ÖVRIGT
Som dryck till maten, servera gärna brittisk IPA (Indian Pale Ale), Kingfisher (indisk öl), Cobra (indisk öl) eller vitt halvtorrt vin eller kanske bara vatten med lite lime i. Måltiden lagades frekvent i vårt hem under mina barns uppväxt, då åt vi denna rätt som enskild men den kan naturligtvis också ätas tillsammans med ris och/eller indiskt bröd. Ordet curry används av britter och många andra, som samlingsnamn för indisk mat. Curry som krydda är en blandning av flera olika kryddor. Det finns olika blandningar med olika namn, smak och styrka. Märk väl att en curry kan bestå av 3-20 olika kryddor. (Det finns dock en currybuske vars väldoftande och aromatiska blad används som smaksättare i diverse grytor.) Följande kryddor brukar ingå i curryblandningar mer eller mindre: Gurkmeja, ingefära, kanel, kryddnejlika, koriander, kardemumma, muskot, spiskummin och svartpeppar. Sven Appelgren.