Espresso – Din lokala tidning
akvavit

Akvavit – en del av vår kultur

Sedan 2010 och fram till idag har försäljningen av kryddad sprit typ akvavit succesivt nästan halverats. Traditionen med en liten kryddad snaps till sillen eller den rökta korven håller sakta på att dö bort. Vi snapsar inte längre på samma sätt som förr, nu sparar vi snapsen till midsommar- och julsillen men låter flaskan stå däremellan. Och traditionen att börja en middag på krogen eller hemma med SOS, smör, ost och sill, och en nubbe därtill har i stort sett försvunnit. Nu är det grillad pilgrimsmussla och ett glas bubbel som gäller! I varje fall för den yngre generationen – och det är deras köpvanor som påverkar alltmer varefter vi äldre faller ifrån.

Att yngres vanor tar över är naturligtvis inget nytt fenomen och det måste vi förstå och acceptera – det kallas utveckling! Men det känns onekligen lite jobbigt när man är mitt i det. I varje fall känner jag att jag gärna vill bära en tradition vidare men är samtidigt medveten om att nya trender för med sig andra och lika spännande upplevelser.

Men, vi behöver ju inte överge det traditionella för den sakens skull, vi skulle kanske istället behöva öva oss lite mer i att njuta av ett gott, kryddat brännvin till traditionell smörgåsmat. Låt det gamla bli det nya!

Att vin är kultur, det vet vi. Men snaps är kultur i minst lika hög grad. Jag har i flera sammanhang lyft fram det intressanta och kulturellt viktiga i att krydda sin egen snaps. Pors, malört, citron, rönnbär, rabarber – ja allt kan användas. Alla har emellertid varken tid eller lust med detta. Men förtvivla icke – det finns nämligen mycken och förnämlig snapskultur att inhandla på flaska. Låt oss titta på tre svenska klassiker som följt med i många år:

O.P. Anderson Aquavit, 40 % vol., Nr 42, 295:-/70 cl. OP har kallats ”Kungen av Akvavit” och har en kryddig smak med inslag av fat, kummin, anis, citrus, dill och fänkål. Strålande till sillinläggningar men också till lagrade ostar, vitlöksrätter och revben och perfekt till kräftor, löjrom och kallrökt lax.

Herrgårds Aquavit, 40 % vol., Nr 26, 239:-/50 cl. Herrgårds är den första svenska snaps som kryddats med whisky och är dessutom lagrad några månader på sherryfat. Den kallas därför ofta ”lyxsnaps” och har en kryddig smak med fatkaraktär, inslag av kummin, fänkål, nötter och korianderfrön.

Lika perfekt till löjrom, rökt viltkött och kallrökt lax med hovmästarsås som till en ägg- och ansjovissmörgås.

Skåne Akvavit, 38 % vol., Nr 84, 265:-
/70 cl. Vi får ju naturligtvis inte glömma Skåne! Den har en ren, kryddig smak med inslag av kummin, anis och fänkål, faktiskt exakt samma kryddor som i OP men bara hälften så mycket. Skåne går till det mesta, den dominerar inte för mycket och är därför bäst till mildare rätter som (jul)skinka, gravad lax, Jansons frestelse – ett måste på påsk- och julbordet! Håll traditionen vid liv!

Listan på goda snapsar kan göras lång men utrymmet medger inte mer. Förutom den uppsjö av nyare, lokala, ofta ekologiska, snapsar från svenska, mindre bryggerier finns en lång rad klassiker från våra grannländer Norge och Danmark. Det är bara att börja botanisera! Lycka till!

BENGT ARNE LARSSON

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x