Om man läser på lite om människans utveckling så förstår man att mycket är inbyggt och integrerat i våra gener. Vi har samma hjärna idag som våra förfäder när de sprang på savannen och bodde i grottor.
Då var medellivslängden 25-30 år. Så hjärnan var därmed programmerad att utvecklas fram till dess man var ca 25 år. Därefter stänger vårt hippocampus (minnescenter) av för det finns ju ingen anledning att fortsätta utvecklas när det ändå är dags att bli uppäten av ett lejon. Idag ligger medellivslängden på en helt annan nivå, men hippocampus lever kvar på savannen.
Forskningen ligger långt framme inom detta område för vi vill ju fortsätta utvecklas och lära oss saker även efter 25. Nu stänger inte vårt minnescentra av dagen efter vi uppnått 25, utan den fasas ut med ca 1 procent om året. Ny forskning visar att vår klokhet och förmåga att lära nya saker, ligger i vår fysiska vardag. Att jaga djur hela dagarna måste idag ersättas med vardagsmotion och träning. För det är bränslet till vår förmåga att lära och komma ihåg. Det betyder ju samtidigt att behovet ökar med åren. De som motionerar regelbundet undviker en krympande hippocampus. Tvärtom så kan den växa med 2 % om året. Du lurar generna i hjärnan att du är under 25 år och därmed behöver mer hjärnkraft. Att bli äldre och klok, kräver i de allra flesta fall – motion. Sen är det ju som med tysk grammatik, det finns alltid något undantag. Men det är kanske inte så smart att chansa.
(inspiration av Anders Hansen)
Johnny Billinger