Espresso – Din lokala tidning
row of various beverages

Alkoholfritt i sommar?

Jag har nu skrivit en bra bit över femtio kröniker om ädla drycker – alla med alkohol. De flesta av oss ser väl alkohol som något positivt som i lämplig mängd förgyller tillvaron: en god drink eller en sval öl före maten, ett glas gott, rött vin till den grillade köttbiten, lite portvin till osten eller en väldoftande cognac till kaffet.

Det finns emellertid de som inte vill dricka alkohol, det finns också de som inte får dricka alkohol och det finns de som inte bör dricka alkohol. Och även för oss som gillar alkohol finns det tillfällen när vi vill eller måste avstå. Vilka alternativ finns då? Låt oss undersöka!

Alkoholfri öl är ett synnerligen bra alternativ som gjort ett berättigat segertåg de senaste åren och är något helt annat än lättöl. Äntligen kan vi njuta av en god alkoholfri öl i solen utan att bli dåsiga! Som måltidsdryck är den oslagbar.

Vin utan alkohol har funnits länge men det är först på senare år det blivit vettiga alternativ till sina alkoholhaltiga förebilder. Speciellt de vita alkoholfria alternativen är bra, liksom flera mousserande men de röda kan med fördel utvecklas mer om jag ska generalisera lite. Själv föredrar jag emellertid något annat än alkoholfritt vin som alternativ till vin, vanligtvis vatten, alkoholfri öl eller kallpressade blåbär. Men ett alkoholfritt mousserande kan vara både gott, uppfriskande och svalkande i sommarvärmen.

Alkoholfria snapsar finns också, men de få jag smakat är som jag ser det inga verkliga alternativ till originalen. De flesta spritsorter finns idag som alkoholfria alternativ och som drinkingredienser kan de säkert fungera. I mitt tycke är det emellertid bättre att pröva helt andra smaker i stället för att försöka efterlikna kända spritdrycker – och bli besviken. Men, osvuret är bäst – utvecklingen går framåt och mycket lär hända de kommande åren.

På Systembolaget hittar du också färdigblandade alkoholfria drinkar, avecer, kombucha, olika juicer och muster och annat smått och gott. Kanske dags för ett smakprov?

Jag har som bekant skrivit en del om sommardrinkar och här avslutar jag med några riktigt goda (och enkla) alkoholfria alternativ som välkomstdrink eller som allmänt läskande. Drinken Mimosa är som namnet antyder vacker gul. Den består i sin alkoholfria variant av apelsinjuice blandat med alkoholfritt mousserande vin, i proportionerna lite mer vi än juice. Några isbitar och en apelsinskiva fulländar drinken. Kall flädersaft – finns det något godare? Lite mynta och ev. spädd med alkoholfritt, mousserande vin fullbordar verket. Bål på fruktsoda, saft och/eller sockerdricka med jordgubbar och bitar av melon går inte av för hackor, en favorit även bland barnen.

Liksom när det gäller drinkar med alkohol finns ett par ingredienser som förhöjer både smak och färg: Grenadin och Angostura. Grenadin består av saft från granatäpplen och är intensivt röd och smaken sött, dvs ger både lite färg och smak. Den är helt alkoholfri. Angostura bitter däremot är alkoholstark men å andra sidan tar man bara några stänk när man vill ha lite sting och bittersmak i drinken så alkoholen är försumbar i sammanhanget. Grenadin köper du i livsmedelsaffären, Angostura på Systemet.

Lycka till med experiment med alkoholfria alternativ i sommar!

Bästa sommarhälsningar,

Bengt Arne

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x