Espresso – Din lokala tidning

Alla kan läsa på Komvux!

Ett av de ämnen som vi erbjuder på Komvux i Osby är historia. Att läsa historia är att lära sig förstå världen och att förundras över allt märkligt som faktiskt har hänt. Varför har vi nummer på alla hus? Hur blev det fattiga bondelandet Sverige rikt? Vem uppfann ketchupen?

Historia är idag ett gymnasiegemensamt ämne vilket betyder att det ingår i alla gymnasieprogram och krävs för att komma in på många högskoleutbildningar. För vissa högskoleutbildningar, som t.ex. juristprogrammet, är ett godkänt betyg i historia obligatoriskt. Arbete med olika sorters källmaterial är en viktig del av kursen och man tränar även på att avgöra vilka källor man skall tro på vilket kan vara viktigt i dagens mediavärld med ”fake news”. En kurs i historia är ett bra sätt att skaffa sig en bred överblick över Sveriges och världens historia. Kurserna på Komvux är öppna för alla vuxna oavsett ålder och en kurs i historia kan till exempel vara en bra start för den som tänker börja släktforska.

Det finns många anledningar till att man läser på Komvux. Vissa elever vill komma in på sin drömutbildning. Andra vill läsa för att lära sig mer om hur Sverige och världen fungerar. Så här säger Justyna, som läser historia just nu, om varför hon läser historia: Jag läser historia på Komvux för att jag vill komplettera min gymnasieutbildning. Man kan se en vuxenutbildning som en andra chans, eftersom det ger möjligheter för många människor att studera. Det är fantastiskt att läsa historia eftersom man får veta vad som har hänt i samhället tidigare och förstår varför världen ser ut som den gör idag.
Evelina, som läser samma kurs, har målet klart för sig:

Jag läser på Komvux för att höja mina betyg så jag kan gå vidare i min utbildning. Det roligaste med historia är att det finns så många frågor som man får svar på, till exempel varför man talar franska i Kanada. Jag kommer få nytta av historiekursen när jag söker till universitetet för att bli lärare.

Hur var det då med ketchupen? 1930 kom den unge tjecken Herbert Felix till Sverige som handelsresande för att sälja ättiksinlagda gurkor från familjeföretaget Löw & Felix. Han träffade här sin blivande fru Kerstin och de gifte sig några år senare. Eftersom familjen Felix var judisk var det tyska anfallet mot Tjeckoslovakien i oktober 1938 en katastrof. Herbert och hans familj valde att stanna i Sverige, men Herberts far Fritz vägrade att lämna sin fabrik hemma i Znojmo. Herbert fick jobb på en gurkfabrik i Eslöv och redan 1941 började företaget använda sig av hans namn som varumärke. Under kriget anslöt sig Herbert som frivillig i den exiltjeckiska brigaden och slogs på de allierades sida. Dessvärre kunde han inte rädda sina föräldrar. Fritz och Ida Felix gasades ihjäl i Auschwitz i april 1945. Kerstin hade tillbringat krigsåren i det ockuperade Tjeckoslovakien där hon arbetade på det svenska konsulatet i Prag. Tack vare henne kunde svärfar Fritz sända ut sin hemliga receptbok innan han greps och tyskarna konfiskerade hans företag. När Herbert Felix återkom till Sverige efter kriget blev han VD för P. Håkanssons konservfabrik i Eslöv. Produktionen av olika Felix-produkter ökade stadigt tack vara den gamle Fritz utsmugglade recept och 1954 fick hela företaget namnet Felix. Nazisterna fick allt klara sig utan riktig ketchup!

Vill du veta mer om att läsa på Komvux är du mer än välkommen att kontakta vår studie- och yrkesvägledare Therésa Keric på telefon 0479-528533 eller via epost theresa.keric@osby.se.
Du kan även göra din ansökan direkt på:
www.larcenter.osby.se

Text: Anders Blidberg
Bild: unsplash.com

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy