Espresso – Din lokala tidning

Allsång för ung och gammal

Genom sång vill Prästgårdens förskola förena förskolebarnen med kommunens äldre. Den 9 oktober var det dags för tredje Allsångsträffen i kyrkan, där alla förskolor och äldreboenden i kommunen bjuds in.

– Tanken är att det här ska vara ett möte mellan generationerna säger Ingrid Almfjord, pedagog på Prästgården och kyrkomusiker.

– Kyrkan är en plats där man kan mötas över generationer, och inom förskolan har vi ett ansvar som kulturbärare där vi kan och bör föra gamla sånger vidare.

Lotti Pira håller i allsången uppbackad av Ingrid bakom flygeln. Dessutom får besökarna stifta bekantskap med ett antal figurer – bland annat Konstapel Karlsson, en mustaschprydd polis med myndig röst som gärna vill hålla ordning på tillställningen. Konstapeln är en av flera handdockor och andra figurer som hjälper till att hålla uppmärksamheten framåt i det stora kyrkorummet mellan sångerna. 

– Vi försöker hålla det enkelt och håller på ungefär en halvtimme. Denna gången är temat höst – vi brukar välja sånger utifrån förskolornas repertoar och ha två psalmer med som de äldre ofta kan, säger Lotti.

Från den första till den andra allsångsträffen dubblerades antalet besökare i kyrkan – dock har en diskussion uppkommit kring lämpligheten att förskolebarnen är med i sammanhang med religiösa inslag.

– Det är synd. Vi har två psalmer i programmet , ingen bön eller välsignelse. Vi skulle önska att de högsta cheferna kom hit vid något tillfälle så skulle de nog inse att vi inte är så farliga, säger Lotti Pira.

Text och foto: erik@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy