Espresso – Din lokala tidning

Allt fler kvinnor väljer högskoleutbildningar

Även om de kommuner som ingår i denna tidnings utgivningsområde, har mycket gemensamt är stöpta i ungefär samma form, så är det saker som skiljer oss åt. Vi delar en vacker natur. Vårt näringsliv är tätt sammanfogat. Flera kommunala funktioner delas för att hålla tillbaka kostnader. Vi delar också handel och har ett tämligen frekvent informationsflöde. Tillsammans så skapar detta en naturlig tillhörighet. Men när det gäller utbildning så skiljer vi oss åt.

Skillnad på stad och landsort

Annons
banner cx 60

Från SCB (statistiska centralbyrå) kan man följa utvecklingen kommunvis hur stor andel av unga som väljer högskoleutbildning. Generellt sätt så är andelen fler i städerna jämfört med landsort. I de mindre kommunerna så börjar fler jobba efter gymnasiet för att utveckla sina färdigheter hos lokala företag. Men det finns också en del skillnader i vårt område. Här följer några exempel från SCB.

Stora skillnader

De största skillnaderna är att unga i Älmhult i högre grad väljer att utbilda sig vidare i jämförelse med Osby, Olofström och Ö. Göinge kommuner. En annan skillnad som dessutom växer är klyftan mellan män och kvinnors val att utbilda sig vidare. Allt fler kvinnor väljer högskoleutbildning i motsats till män där trenden är avvikande. Något som ökar skillnaden totalt. Vad detta kommer att innebära ur ett jämställdhetsperspektiv på sikt, är en fråga som diskuteras livligt just nu. Sverige har en bit kvar till att bli ett jämställt land fullt ut. Debatten grundar sig idag på att det blir en omsvängning inom snar framframtid, vilket kan skapa helt nya problem.

Annons
banner cx 60

Text: johnny@espressomedia.se

Källa: SCB

]]>

Relaterade inlägg

Espressos lokala gratistidningar

admin

Miljömedveten motion med HHF

Johnny Billinger

Felix i Iran

Ingela Lindström

Laserdome samlar poäng på Galleria Boulevard

Johnny Billinger

Jenny Syrén fann sitt stora intresse i livet

Ingela Lindström

Från hushållstjänster till ledsagning och omsorg

Ingela Lindström

Sparbanken Göinge – Lokala kontor och nöjda kunder

Ingela Lindström

Veterinär Per Josefsson – djurens advokat

Ingela Lindström

Don´t get bitter- get better

Johnny Billinger

Good Morning UF – underlättar för morgontrötta

Ingela Lindström
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x