Espresso – Din lokala tidning
sparbanken göinge

Allt fler unga – offer för bedrägerier

Tyvärr finns det en växande marknad som bygger på bedrägerier. Allt fler lägger sin energi på att lura folk på pengar. Äldre har under en längre tid drabbats hårt. Nu ökar detta även hos våra unga.

young female using laptop after work, communicates on internet with customer. happy freelance woman is relaxing on comfortable couch and using laptop at home.

Hotet mot unga

Just nu ökar bedrägerier där unga riskerar att göra sig skyldiga till penningtvätt

– Swish är en av de vanligaste kanalerna. Inte bara för att lura av någon pengar – utan även i syfte att vara ”målvakt” och tvätta pengar, berättar Alexander Proos, bankrådgivare hos Sparbanken Göinge. Du ombeds göra transaktioner för en liten ersättning. Du kan få ett par hundra för jobbet men du begår samtidigt ett brott genom penningtvätt. Låna inte ut ditt bankkonto mot ersättning.

Nya studenter en utsatt målgrupp

En målgrupp där många råkat illa ut är studenter som flyttar till annan ort för studier. Detta märks i statistiken då bedrägerierna eskalerar inför terminsstart.

– Annonser i sociala medier som på olika sätt stressar fram handlingar blir allt vanligare, berätta Alexander. Bostadsproblematiken ger oss lätt tunnelseende. Ofta handlar det om att betala in en förskottshyra mot att du kan få förut till en hyreslägenhet. Något som i många fall är ett bedrägeri – då det inte finns någon lägenhet.

Några som fått löfte om en lägenhet, får en länk eller QR kod i syfte att genomgå en kreditupplysning via UC, vilket är fullt normalt vid köp av lägenheter. Men i det här fallet handlar det inte om att kolla upp dig som köpare utan om att kapa ditt bank-id och tömma dina besparingar.

– Betala aldrig in handpenning utan att föste kollat upp säljaren eller kikat på lägenheten, menar Alexander.

Lång process

Om ifall du råkar ut för ett bedrägeri, oavsett omfattning, så bör du polisanmäla.
– Detta kan vara ett stort steg då det många gånger kan vara pinsamt att erkänna sig lurad, berättar Alexander. Men ändå det enda rimliga steget för att ge polisen en chans att vinna kampen mot bedrägerierna.

Om banken är involverad så ska du göra en reklamation, då gör Swedbank en utredning (i vårt fall) där polisen också involveras.
Genom polis och reklamation så finns det statistik att gå efter, men vi vet samtidigt att mörkertalet är stort.
– Ja det är normalt att skämmas för något som du i stunden inte ens skänkte en tanke. Men där det i efterhand är uppenbart. Men det är fullkomligt normalt. De som luras har med omsorg valt ut sina offer. I flera fall handlar det om känslor och utsatta situationer.

Sparbanken Göinge hjälper till

Sparbanken Göinge blir i en del fall involverade i bedrägerierna när något väl har inträffat.

– Ja vi gör ju självklart så mycket vi kan för att hjälpa dem som drabbas. Men den stora nyttan handlar om en ständig information i syfte att förebygga och förvarna. Den här artikeln är en av många åtgärder i syfte att bromsa möjligheterna för bedrägerier. Vi vet att det är en tuff kamp, men det är rätt väg att gå. Ingen av våra unga ska behöva starta vuxenlivet med ett bedrägeri som ger språnget en livslång uppförsbacke.

Detta är Alexander Proos

Kommer från Vinslöv men bor numera i Hässleholm. Fick anställning hos Sparbanken Göinge efter gymnasieutbildning. Idag jobbar han som bankrådgivare där han ibland kommer i kontakt med unga och föräldrar som drabbats.

Namn:                     Alexander Proos

Ålder:                      21 år

Familj:                     Ja i Vinslöv

Intressen:              Padel, fotboll och handboll

Aktuell som:          Bankrådgivare Sparbanken Göinge

skarmavbild 2023 11 04 kl. 18.11.14
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x