FIKA. Från ett musikcafé med brorsan till ett långvarigt inslag i Hässleholms fikakultur. Hos Madrix fikar man i anrika lokaler med ett sortiment som är lika uppskattat som överraskande.
Sagan om Madrix börjar för 27 år sedan – nybakade studenten Madlen Sjögaardh och brorsan Rikard vill ha ett kul ställe att hänga på och bestämmer sig för att starta ett café.
– Ett musikcafé var idén. ”Madrix” är en blandning av våra namn, allt kostade fem kronor och Rikard var med så länge vi hade starta eget-bidrag. Det var kul, till den tredje månaden då vi skulle göra vår första skatteinbetalning, minns Madlen.
BLEV ÅRETS HÄSSLEHOLMARE
Sedan dess har det runnit mycket kaffe genom filtren. Madlen har blivit Madrix-Madde med hela Hässleholm och sett barn som besökt caféet växa upp och få egna barn. 2022 tilldelades hon utmärkelsen Årets Hässleholmare, efter att ha varit nominerad flera gånger tidigare år.
– Jag har sett det som det finaste att bara bli nominerad. Att någon har tagit sig tid att skriva några rader om varför de tycker man förtjänar titeln. Jag blev väldigt överraskad och glad när jag fick veta att jag verkligen vann, säger Madlen!
INGEN UTSTAKAD VÄG
– Jag har egentligen aldrig varit så bra på att planera för hur livet ska bli. Jag gick barnskötarutbildning på gymnasiet och hade planer på att bli polis. Innan vi flyttade till våra nuvarande lokaler på torget var jag nära att lägga ned hela verksamheten, men huset talade till mig.
Neonskylten med ordet ”KAFFE” är ett arv från när Ostindiska Te- och Kaffedepoten huserade i lokalerna.
– Kaffe och té är en av våra inriktningar. Vi är ju inget fullfjädrat konditori, och om kunder kommer in och förväntar sig det så skickar jag dem gärna över till Konditori Linnéa på andra sidan torget. Jag har flyttat från C- till B- och A-läge i Hässleholm, och känner mer än någonsin att vi som driver verksamheter ska stötta varandra – inte se på varandra som konkurrenter.
Konditori eller ej, visst bakas det på Madrix!
– Kreativiteten har alltid varit i fokus, men vi har inget standardsortiment som man kan förvänta sig att hitta varje dag. Den som har lust på morgonen bakar vad den vill utifrån det som finns hemma, själv är jag inte alls förtjust i att baka, avslöjar Madlen.
ETT LEENDE GER TVÅ TILLBAKA
Bakom disken träffar vi även Nelly Nilsson Nyberg – känd för många som konstpedagog i Kulturhusets skaparverkstad Ateljé Färgaren och som konstnär.
– Jag har varit på Madrix sedan 1997, nu jobbar jag här två dagar i veckan, säger Nelly som även har satt prägel med sina konstverk på caféets skyltar och brickor.
– Vi säljer en del av Nellys grejer i sortimentet som annars består av olika godsaker. Jag är glad för att ha världens bästa personal, och att många har valt att stanna länge. Vår devis har alltid varit att om man ger oss ett léende så ska man få två leenden tillbaka, säger Madlen.
SAMARBETE VÄGEN FRAMÅT
Efter de tuffa pandemiåren ser nu Madde fram emot att jobba framåt med att lyfta Hässleholm och hela Göinge som en destination.
– Vi lärde oss att samarbeta under pandemin. Här på Madrix bestämde vi oss för att sparka oss igenom det och satsade på att utöka våra öppettider, men jag måste erkänna att det fanns tillfällen då jag var redo att kasta nycklarna på vem som helst. Nu sitter jag i styrelsen för den ekonomiska föreningen Outdoor Hässlehom, och det är en spännande satsning. Vi har redan testat på att ordna chokladprovningar och picnic ute i naturen och häromdagen träffade jag två danskar på torget som gjort precis det vi hoppas på att folk vill göra – vara ute i vår fantastiska natur för att sedan komma in till Hässleholm och övernatta och äta.
TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE
Tusen tusen tack ❤️ Kan meddela att vi fick gäster från Danmark i veckan som hittade till oss genom denna fina artikel! Tack mvh Madde Madrix