Espresso – Din lokala tidning
img 8292

Alltid redo – Scouternas vårtermin är igång

FÖRENINGSLIV. En blåsig men munter start på terminen blev det när Osby Scoutkår invigde säsongen. Kåren är en av 26 i Snapphane Scoutdistrikt som ser att intresset för rörelsen är stort.

– Jag har själv varit en del av scoutrörelsen sedan 80-talet då jag var i tonåren. I Hässleholm där jag är aktiv som scoutledare har vi 130 aktiva medlemmar. Det är mer än någonsin sedan jag flyttade till Hässleholm, säger Heléne Wilkens som är kanslist på Snapphane Scoutdistrikt.

marken
Märkestagning är ett sätt för scouten att att visa att man har kunskaper som ger möjlighet till större ansvar.

Friluftslivet lockar

– Scouterna är en av de rörelser som har kunnat fortsätta med sin grundverksamhet ganska opåverkat under pandemin. Dessutom är det många som har hittat till fördelarna med friluftsaktiviteter de senaste åren. Man brukar säga att nationellt ökar rörelsen med en scoutpatrull om dagen just nu, säger Heléne.

Och även vid scoutgården i Osby är det några nya ansikten vid årets första träff. 

Efter traditionsenlig flagghissning är första uppdraget att gemensamt göra upp eld. Därefter blir det stafett där alla får visa att de behärskar tre viktiga knopar; dubbelt halvslag, timmerstek och givetvis den klassiska råbandsknopen. Sedan blir brasan samlingsplats för grilling av marshmallows.

knopar
Timmersteken är en bra knop av kunna. Den var en av tre som scouterna behövde behärska i knopstafetten.

Viktiga Kunskaper

Scoutingen bygger på en sjupunktsmetod vars grundvärderingar har hängt med sedan rörelsen startades 1907 av Robert Baden-Powell i England.

– Som scout får man verktyg som hjälper en i livets alla skeden. Problemlösning och konflikthantering är viktiga delmoment, och redan som nybörjare får man lära sig samma saker som sina äldre kamrater, men på en anpassad nivå. Skulle det bli en kris så klarar man sig som scout väldigt bra, säger Heléne Wilkens.

Riddarhajk i mars

I distriktet anordnas varje år en del arrangemang som samlar alla kårer. 

– I mars blir det Riddarhalk på Göransborg för upptäckarscouterna som är mellan tio till tolv år. 2024 planerar vi för ett stort sommarläger på distriktets lägerplats Hultet. Nu är alla kårer igång med årets verksamhet, men vill man ansluta under terminen så brukar det gå bra, säger Heléne Wilkens.

Text&foto: erik@espressomedia.se

SCOUTKÅRER I VÅRA KOMMUNER

OSBY

Osby scoutkår

Örkeneds scoutkår

ÖSTRA GÖINGE

Glimåkra Scoutkår

Equeminia – Knislinge SMU

S:t Georges Scoutkår

HÄSSLEHOLM

Scouterna Hässleholm

Equemenia Hässleholm

Tyringe Scoutkår

Scoutkåren Malvan, Vankiva

Vinslövs scoutkår

Equemenia Nävlinge

Equemenia Tureholmsskyrkan

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x