Espresso – Din lokala tidning
Image default

Alltid säsong i Tykarpsgrottan

BESÖKSMÅL. I underjorden är det alltid åtta grader. Oavsett sommar, vår, höst eller vinter så händer det något i Tykarpsgrottan. Anna Axelsson är den femte generationen i samma familj som har marken kring gruvan i sin ägo, och ännu finns det mycket att fylla i när det gäller både historia och potential för det unika besöksmålet.

 – Jag fick en gammal bok av min farmor där det finns ett foto på min farfars far. Han står vid nedgången till gruvan med några uppklädda damer och herrar med varsitt litet stearinljus, och en tjej med en stor kandelaber, berättar Anna Axelsson, som driver tykarpsgrottan tillsammans med sin man Markus.

– Jag tillhör den femte generationen i släkten som äger gruvan och marken runtomkring. Visningar har alltid varit populära, men det har hänt en del sedan den där bilden togs, konstaterar Anna.

Fladdermöss i tykarpsgrottan

Ett höstlov fullt av aktiviteter väntar, och därefter är det dags att för årets julmarknad i gruvan. Under hela året pågår allt från whiskyprovningar till föreläsningar i gruvans stora sal. Vintertid är de underjordiska gångarna övernattningsplats för fladdermöss – något som både är en viktig del av berättelsen kring Tykarpsgrottan, men också en begränsning.

– Fladdermössen är fridlysta och deras boplatser är skyddade. Det innebär att vi hela tiden måste förhålla verksamheten till våra vintergäster, säger Anna.

 dsc7020
I samarbete med bland andra Multilevel Zipline, eventbolaget Berzerk och Hessleholms Teatersällskap ordnades i oktober en dag fylld av upplevelsefyllda vandringar och trail-lopp i och utanför gruvan. Vargvandringen var den familjevänliga varianten där två modiga grupper fick möta skogsväsen, gruvfrun, Posta-Nilla och många andra ruskiga typer.
 dsc7079
 dsc7036
 dsc7108
 dsc7078

Äventyr ovan mark

Sedan Anna och Markus tog över driften av Tykarpsgrottan 2011 har de satsat på att bredda besöksmålet. När vi besöker Ignaberga den 14 oktober är det mitt under ett arrangemang som till största delen äger rum ovan mark. Vargvandringen är en familjevänlig variant av de trail-lopp som kommer att äga rum senare under dagen i samarbete med  Berzerk, ett eventbolag från Helsingborg och Multilevel Zipline som ligger i Sandåkra en mil bort. Vi är ett tjugotal modiga vandrare som under ledning av Hässleholms Teatersällskap och Hässleholm Hovdala vandrarförening tar oss genom kohagar och snårig terräng. På vägen träffar vi gruvfrun, troll, bäckahästen och andra väsen som huserar i skogen kring Ignaberga. Ylande vargar är oss i hasorna när vi guidas genom skogen av två mystiska figurer.

– Vargvandringen är ett nytt tillskott i år som kompletterar loppen Trailwolf och Nightwolf. Trailwolf är ett dagslopp helt ovan jord, och Nightwolf sker på natten – deltagarna kan välja mellan en kort och en lång sträcka, på den långa sträckan får man både springa i gruvgångarna och åka zipline. På vägen finns det funktionärer som gör sitt bästa för att skrämma livet ur de deltagare som väljer nattloppet, berättar Anna.

Vargvandringen går mer i linje med Tykarpsgrottans vision att vara en familjedestination där både barn och vuxna hittar spänning och utmaning.

– Det är kul med ett brett samarbete, och lokal förankring. Bland annat får de som går vargvandringen träffa på Posta-Nilla som levde i Ignaberga på 1800-talet och gick mellan 

Hovdala och Kristianstad med posten två gånger i veckan. Det var ett farligt företag, och för att försvara sig hade hon en revolver som hon brukade smälla av ett skott med för att skrämma iväg rövare, berättar Anna.

skärmavbild 2023 10 15 kl 14 12 53
Kalkbrytningen kring Ignaberga har anor tillbaka till 1100-talet. Just Tykarpsgrottan började grävas ut på 1700-talet av bönder som hade den brutna kalken som en viktig extrainkomst. Ett skitigt men lönsamt arbete.

Extraknäck för historiska bönder

Gruvan breder ut sig med sammanlagt omkring 20 000 kvadratmeter gångar och salar under jord.  Kalkbrytningen i området började redan på 1100-talet, och just i Tykarpsgrottan, som är helt skapad av människan, började brytningen på 1700-talet.

– 1749 var Carl von Linné på besök i gruvan och konstaterade att bönderna, som bröt kalken som extraknäck, gjorde gångarna och salarna alldeles för stora med för få stödpelare.  När vi har besökare i gruvan beträder vi bara de delar som är helt säkra, med lägre takhöjd och ordentliga pelare. För några år sedan gjorde vi en 3d-scanning av hela gruvan, och där kan man se hur de andra delarna öppnar upp sig betydligt större utrymmen. Det finns en plats där man kan krypa igenom ett hål som är 70 cm för att sedan befinna sig i en sal med omkring tio meter till tak. Kalken såldes för att användas som byggnadsmaterial – det måste ha varit ett oerhört hårt arbete att jobba i gruvan. Folklivsforskaren Nils Månsson Mandelgren som besökte Ignaberga på 1800-talets mitt beskriver bönderna här som de rikaste, men skitigaste, han någonsin har sett, berättar Anna.

 Ovan mark finns Tykarspgrottans besökscenter, ställplatser för husbilar, campingplats och stugor för bed&breakfast.

– Vi återinvesterar alla intäkter i anläggningen och tittar hela tiden på nya sätt att utvecklas som besöksmål. Att gruvan finns här är grunden till allt, men omgivningarna och bygdens historia är också viktiga.  Just nu håller vi på att titta på en vandringsslinga som förbinder de två kyrkorna i Ignaberga. Det är en vandring på 400 meter som går mellan två fantastiska byggnader som upförts med 700 års mellanrum. Vi har redan gjort vandringen med några sällskap, och tillsammans med en visning i gruvan så har vi kunnat erbjuda dem aktiviteter här på platsen som pågår i sex timmar. Tänk om man kunde se och ta fram den potentialen i alla byar som finns i området, säger Anna.

 dsc5252
 dsc5273
skärmavbild 2023 10 15 kl 12 44 24

Under Krita-perioden täcktes området kring Ignaberga av ett grunt och varmt hav fullt av liv. Här simmade stora havsmonster omkring, och än i dag kan man hitta fullt av fossil i gruvan.

Ser En Framtid för Urtidsmonster 

Med en redan bred palett av aktiviteter ser Anna Axelsson att det fortfarande finns myckat kvar att utveckla. En av de sakerna som hon ser stor potential i är områdets allra äldsta historia.

– Orsaken till att det finns kalk i marken är att hela området under Kritaperioden täcktes av ett grunt och varmt hav som myllrade av liv. Bland annat fanns här riktigt stora havsmonster, berättar hon. 

Det var när varelserna som levde i havet dog och sjönk till botten som lager på lager av ben och skal packades ihop och bildade de kalkfyndigheter som ännu idag bryts i ett dagbrott i Ignaberga.

– I gruvan hittar man fossil efter de varelser som levde i Krita–havet. Nyligen gjorde man nya fynd i Bjuv där man hittade dinosaurier som levt för 200 miljoner år sedan. Det gör Skåne till den enda delen av Sverige där alla tre perioder då dinosaurierna levde – Trias, Jura och Krita – finns representerade.

– Idag har vi fossiljakt och föreläsningar om Kritahavet som en aktivitet i gruvan, men jag tror att man kan göra mycket mer. Det finns många förebilder, bland annat i England, som är väldigt duktiga på att popularisera den äldre historien om dinosaurier och urtidsdjur på ett snyggt sätt som gör att man inte tappar trovärdigheten. 

Så Ignaberga blir Sveriges Jurassic Park om några år?

– Haha, kanske inte riktigt, men jag tror att vi kan bygga upp något riktigt bra! 

Text&Foto:Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x