Espresso – Din lokala tidning
stromsborg1

Alma och Maja tar julen till Strömsborg

ADVENTSTIDER. Många minnen ligger till grund för Alma och Majas beslut att starta en julmarknad i Strömsborg. Planen har funnits länge, men i år, när Hönjabron firar 200 år, är det dags.

– Vi siktar inte på att bli den största julmarknaden, men gärna den mysigaste, säger Alma Ivarsson.

– Där stannade skolbussen, och vi var många barn som hoppade på. Här har man badat i ån och byggt kojor, och spinneriet var en spännande plats att leka vid, minns Alma  Ivarsson och Maja Nilsson.

Den 2 december gör de verklighet av en plan som har funnits länge – det är dags för julmarknad i Strömsborg.

200-årig stenbro

– Vi tänker oss att det blir en fin runda härifrån det gamla ullspinneriet, över bron, upp mot skolan och kring Allanvallen, säger Alma och Maja.

– Med marschaller på bron som speglar sig i ån, levande musik och utställare. Vi minns själv båda när vi hade julgransplundring i skolan som barn, och ville göra något för att lyfta byn, även om vi själva inte bor här nu.

Vi går rundan tillsammans och varje bit på vägen är fylld av minnen för Alma och Maja. På andra sidan bron står en minnessten över Hönjabron som byggdes 1823 – det är alltså 200-årsjubileum.

– Florens i Italien är känt för sin marknad på bron Ponte Vecchio – nu får Hönjabron tjäna som Strömsborgs Ponte Vecchio, skrattar Alma.

– På snapphanetiden fanns här en träbro, där man plockade bort brädorna när man inte ville att någon oönskad skulle ta sig över.

Spinneriet håller öppet 

Alma Ivarsson ser inte bara med barndomens skimmer på platsen – i dag jobbar hon som  byggnadsantikvarie och ser många fina värden i Strömsborg.

– Det gamla Ullspinneriet är byggnadsminnesmärkt, och så har vi Hönjarums skans som är en fornläming. Spinneriet kommer att hålla öppet under julmarknaden av Hembygdsföreningen i Osby, vilket vi är väldigt glada för, säger Alma. 

Tomtens brevlåda

Ett 20-tal utställare är klara för marknaden som äger rum på eftermiddagen den 2 december.

– Från konst till hantverk och närproducerat mathantverk. Bland annat kommer Almas syster att sälja sina egentillverkade polkagrisar, säger Maja.

– Vi kommer att se till att det finns något att uppleva för både stora och små längs promenaden runt Strömsborg – bland annat kan tomtens brevlåda komma att dyka upp någonstans, så att man kan lämna in sin önskelista. 

Julmusik från gitarr och saxofon kommer att ljuda genom byn, och såklart hoppas Alma och Maja på åtminstone ett lätt snöfall.

– Det kanske man inte kan räkna med, men vi ska se till att det blir stämningsfullt! Det känns kul att göra något för att lyfta byn och föra gamla traditioner vidare! Även om vi själva inte bor här just nu, så är det en dröm att flytta tillbaka hit, säger Maja Nilsson.

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x