Espresso – Din lokala tidning

Älmhults häftigaste och viktigaste extraknäck

Räddningstjänsten i Älmhults kommun har nu börjat rekrytera deltidsbrandmän. Totalt är det åtta personer som får plats i den livsviktiga verksamheten.

– Vi söker killar och tjejer som vill lära sig rädda liv, förklarar räddningschefen Staffan Hård.

De som uppfyller kraven går vidare till tester. Du måste göra ett löpbandstest för att kontrollera att du uppnår de lagstadgade grundkrav som finns för att klara av rökdykning. Viktigt är också att du inte lider av klaustrofobi eller höjdskräck. Tester och intervju avslutas med ett knepigt pussel.

Du som anställs får en preparandutbildning under tre veckor på Revingehed. Därefter placeras du i pooltjänst för att inhämta kunskap och erfarenhet. Sista steget är att få fast tjänst i ett av fyra tillgängliga team.

Jobbar var fjärde vecka

Räddningstjänsten är uppdelad i några fasta heltidstjänster där Staffan ingår tillsammans med bland annat brandingenjör Åsa Andersson. Men också ett stort antal deltidsanställda som bemannar 4 olika skift. Ett skift består av fyra fasta tjänster och en pooltjänst som är med och lär i väntan på en fast del i något skift.

– Ja de vi nu söker ska tillhöra vår poolgrupp och fördelas ut till de olika grupperingarna. Totalt i Älmhults kommun är över 70 personer knutna till räddningstjänsten i Älmhult, Liatorp, Häradsbäck och Pjätteryd.

Fem minuters inställelse

Ett av kraven är boende och arbete inom ett område som gör det möjligt att nå räddningsstationen inom den tid som krävs för insats.

– I Älmhult har vi fem minuter från larm till det att första bilen lämnar, förklarar Åsa. En minut för att ta på sig kläder och komma ut från hem eller jobb. Tre minuter transport till räddningsstationen och ytterligare en minut att ta på kläder och utrustning. På andra orter är inställelsetiden upp till åtta minuter.

Insats och ersättning

Beredskapsersättningen är på drygt 4000 kr som sen kompletteras med inställelsetillägg med ca 400 kr/vecka samt givetvis normal timlön utöver det.

– En normal tjänstgöring med arbete var fjärde vecka brukar innebära en total ersättning på ca 100 000 kr/år, berättar Staffan. Den största belöningen är ändå att få möjlighet att göra skillnad, att rädda liv.

Utryckningar

Av alla utryckningar så är bränder i minoritet. Man kan dela upp insatserna i fyra grupper.

• IVPA (I väntan på ambulans) Det är ofta här som du har möjlighet att rädda liv och gör en viktig insats vid olyckor eller vid hjärtstopp.

• Olyckor. Vi åker på alla olyckor då det finns risk för att människor klämts fast i bilen. Kan också vara för sanering.

• Automatlarm. Det händer ganska ofta att larm utlöser av andra orsaker än brand. Men för räddningstjänsten så åker de på allt tills ett eventuellt fellarm återkallar.

• Bränder.

Anställningskrav

Fyllt 18 år

Inneha körkort

Fast anställning

Medgivande från arbetsgivare

Normal fysik och kondition

Simkunnig (minst 200 m)

Som brandman i beredskap är du med vid räddningsarbete vid sjukdomsfall, bränder, trafikolyckor och andra olyckor.

Arbetet är spännande och varierande. Du och din grupp möter människor i utsatta situationer. Det är därför viktigt att du tycker om att samarbeta och hjälpa andra.

Läs mer om vad det innebär och hur du anmäler intresse på www.almhult.se/brandmaniberedskap

Text och foto:

johnny@espressoreklam.se

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x