Espresso – Din lokala tidning
Älmhults RC-klubb

Älmhults RC-klubb


Luftkonster med kontroll

FÖRENINGSLIV/IDROTT. Människan har alltid drömt om att flyga. På Möckelns flygfält gör Älmhults RC-klubb verklighet av drömmen två gånger i veckan. Den mörka delen av året limmas balsaträ i klubbstugan – när vi besökte dem en förmiddag i september fick vi en uppvisning i genuin luftakrobatik.

Det fräser och pruttar rejält från motorn som driver propellern på Tobias Sjögrens dubbelvingade Aeromasterplan. Landningsställets hjul rullar över gräset och när acceleration och aero­dynamik börjar samverka skjuter farkosten upp i höjden.
– 600 meter upp får vi flyga fritt, och så långt man ser mot horisonten. Det här planet kommer inte så långt, men vi är några som bygger och flyger jetplan, och de flyger både snabbt och långt, säger Tobias.
Han är ordförande i Älmhults RC-klubb och har sysslat med modellflyg sedan 1984. Allan Dickner, som också är på plats vid vårt besök, började i slutet av 70-talet. Efter ett uppehåll när barnen var små tog han upp intresset igen, och två gånger i veckan möts ett gäng entusiaster ute vid Möckelns flygfält för att bygga och flyga sina modeller.

Gemenskap och rekreation

– Det är en väldigt opretentiös verksamhet. Vi som håller på är i olika åldrar med väldigt olika bakgrunder, men har det här intresset gemensamt. När jag började med detta kostade en startutrustning som en hel månadslön, men med dagens teknik har det blivit mycket billigare och mer lättillgängligt, säger Allan.
– Det är gemenskap och rekreation. Man är väldigt nöjd när man åker hem efter en lyckad flygdag. Känslan är som kaffet och snuset efter maten, skrattar Tobias.

Älmhults RC-klubb
Ett plan i luften. Det går att göra allt från loopar till fritt fall.

Bygga och flyga

Två gånger varje vecka är det aktivitet ute kring flygfältet. Den del av året då himlen är mörk större del av dagen är det i bygghallen som föreningens medlemmar samlas.
– Man kan köpa färdiga modeller som bara ska limmas ihop eller så bygger man från grunden. Man får lära sig en hel del om fysik och aerodynamik när man håller på med detta – det är kul att prova sig fram. Ofta kan man sitta och bygga på en modell väldigt länge för att sedan ta ut den för provflygning och krascha efter några minuter. Men det finns en ”gentlemen´s agreement” att aldrig skratta åt den som störtar med sitt plan – vi har alla varit där, konstaterar Tobias.

Konstflyg och Combat

Med tummarna på spakarna styr Tobias vant planet genom luften. Looping, rollning, stigning… sedan ett fritt fall med nosen mot marken innan klaffarna får luftmotståndet att räta upp maskinen och elegant plana ut.
– Vi är organiserade under riksidrottsförbundet och SMFF och det finns flera tävlingsgrenar. Konstflygning är en av dem, berättar Tobias.
– En annan gren är Combat, när flera tävlande möter varandra och planen har en lina bakom sig. Målet är att köra av de andra deltagarnas linor och det är många plan i luften samtidigt. Då kraschas det en hel del, skrattar Allan.

Älmhults RC-klubb
Samma kontroll kan användas till flera modeller.
Välkomnar nya medlemmar

Föreningen träffas tisdagar och söndagar på flygfältet och välkomnar gärna nya intresserade till medlemsskaran.
– Det är något som passar alla åldrar. Många yngre är vana vid att styra med kontroll från spelvärlden och blir ofta duktiga så fort de hittar känslan. Men det krävs lite mer finkänslighet att styra en flygmaskin än att styra ett tv-spel, säger Tobias.
– Jag är lite old school och kör med tankat plan, men om man satsar på elmotor är det billigare att komma igång och flyga.

Text&Foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x