Den 31:e augusti kommer Osby att invaderas av en grupp gulliga alpackor. Svenska Alpackaföreningen har en utställning under den helgen med en internationell domare från Nordirland. Det kommer vara runt ett 50-tal alpackor som ställs ut vid Osby RF ridhus där allmänheten är välkomna att besöka och se de trevliga djuren.
Alpackor har funnits i Sverige sen 90-talet och har de senaste åren fått ett ökat intresse både som betesdjur och som ullproducent. De är en mindre släkting till laman och har en ull som är i klass med merinoull. Det finns idag mellan 3000 – 4000 alpackor i Sverige med majoriteten i de södra landskapen. Det finns några gårdar med 100-200 alpackor men de flesta har mindre än 10 alpackor. Alpackorna kommer från Anderna i Sydamerika där de lever på relativt hög höjd. De är anpassade till att leva i ett kargt klimat och har ett väldigt effektivit matsmältningssystem då de är tre-magade idisslare. De äter väldigt lite (1-2% av kroppsvikten) och ger sig inte på stängsel eller förstör marken. De är kameldjur och har trampdynor med två naglar och är passgångare.
Bra lantbruksdjur
För att vara lantbruksdjur är Alpackor väldigt lättskötta och fungerar som bra växelbetare för hästar. För att ha alpackor behöver man tre av ett kön i en hage på 2000 – 3000 kvm med en ligghall/vindskydd på minst 10 kvm. Hagen bör ha får/viltstängsel på minst 120 cm runt om, både för att hålla dem inne men framförallt för att skydda mot hundar och räv. En alpacka kostar allt mellan 10 000 kr och 50 000 kr i Sverige, men bra avelsdjur kan kosta betydligt mer och internationellt har flertalet alpackor sålts för över en miljon. Ett bra sätt att starta är med tre stycken valacker som är ett billigare alternativ och ger en möjlighet att lära sig lite mer om alpackor innan man skaffar fler.
Ullen blir garn
Alpackor är 80-100 cm i mankhöjd och väger 50-80 kg. De har i Sverige samma nomenklatur som hästar och kallas – hingst, sto och föl. Alpackorna får ett föl, även kallat cria, efter 11-12 månaders dräktighet. Alpackorna kommer i sex basfärger – vit, fawn, brun, svart, grå och multifärgad – vilket även är de färgklasser som finns på utställningen. För alpackanörden finns det 22 olika basfärger, från vitt till svart i 250 olika nyanser vilket är starkt influerat av garnindustrin. Unikt med så många naturliga färgkombinationer för en ullproducent! Internationellt så är vit den vanligaste färgen då det är vad garntillverkarna föredrar då den kan färgas. Ullen är värd 500 – 1000 kr per kg från en bra alpacka, vilket täcker kostnaden för foder och förebyggande veterinärvård under ett år.
Bedömning av domare
Utställningen har två moment – shortfleece och ull. Den första innebär att alpackorna visas i en showring för en alpackadomare som sedan delar ut Championat och placeringsrosetter i de olika färg och åldersklasserna. 60% av poängen ges för ullen och 40% på övriga delar av alpackan. Det är intressant att se som åskådare då domaren förklarar vad som gör en alpacka bättre än en annan och hur han tänkte när han gav ut placeringarna. Det är bra för både dem som funderar på att skaffa alpackor samt dem som bara vill se de gulliga djuren.
Ullutställningen bedöms på klippt sadelull (fällar) som skickats in för bedömning. Inom den utställningen finns det ett poängsystem baserat på vikt, finhet och jämnhet i färg och finhet. Domaren går där igenom varje fäll och sätter en poäng och sedan placeras fällarna i fallande poängordning i varje klass.
Fotnot: Utställningen är öppen för allmänheten lördag 31/8 kl. 10-17 och söndag 1/9 kl. 10-14. I samband med utställningarna hålls det även föreläsningar om olika alpackaämnen såsom avel, nagelklippning, grimmträning och vallfrö för beteshagar. Dessa kan man delta på med separat biljett.
Text och foto: Joacim Trybom, ordförande i
Svenska Alpackaföreningen