Espresso – Din lokala tidning

Amanda från Osby

– en av Sveriges yngsta auktoriserade revisorer

Osbybon Amanda Rickardsson 27 år är en av Sveriges fyra yngsta auktoriserade revisorer. Vi har fått några ord med henne för att höra om hennes utbildningsväg, arbetsliv och -mål.

Amanda har alltid varit en imponerande flitig student. I lågstadiet yttrade det sig så att hon fick hoppa över andra skolåret och gå direkt upp i tredje klass.
– Jag tror att lärarna hade svårt att hitta sysselsättning till mig, säger hon med ett leende när vi träffas.
Med företagare i närmaste familjen så är det kanske naturligt att Amanda haft ett visst intresse för den ekonomiska biten. På gymnasiet gick hon samhälle/ekonomi-programmet och det var där hon blev intresserad av revisionsyrket. Efter studenten 2010 valde hon att läsa vidare till civilekonom vid Linnéuniversitetet i Växjö, där inriktningen var just redovisning och revision. I juni 2014 var hon färdig civilekonom och i augusti samma år började hon arbeta vid EY (tidigare Ernst&Young) i Älmhult.

Praktisk och teoretisk erfarenhet
På EY fick Amanda arbete som revisionsmedarbetare och under tiden internutbildades hon för att bli auktoriserad.
– Auktoriseringen innebär ett annat slutgiltigt ansvar för den ekonomiska granskning man gör som revisor. Inom företaget finns det en utbildningstrappa för att uppnå den möjligheten. Ett jättebra system eftersom det krävs både praktisk erfarenhet och mer teoretisk kunskap för att bli behörig att göra slutprovet, säger Amanda.
Efter mindre än 4,5 års arbete parallellt med utbildning så var Amanda framme vid just slutprovet i december förra året. Hon pluggade intensivt inför provet i flera månader och började planera studierna i god tid.
– Jag arbetade 100 % och pluggade på fritiden. Samtidigt har min sambo och jag dessutom renoverat den gamla doktorsvillan i Osby. Det har varit intensivt men det gick bra. Jag var i Stockholm två dagar och skrev prov. Bland alla som skrev upp var vi fyra stycken i samma ålder födda 1992 och därmed yngst, så det är ju lite unikt och roligt, kommenterar Amanda.
I cirka två månader fick Amanda sedan vänta på svar på om hon klarat provet eller inte. Men det gick bra och hon blev med god marginal godkänd. Första april i år fick hon välförtjänt sin auktorisation ifrån Revisorsinspektionen.

Ständig utveckling målet
Inför framtiden är Amandas mål att skaffa sig mer praktisk erfarenhet och att bli invald som fast revisor hos kunder. Hon är nöjd med att arbeta hos EY som är en stor koncern och tycker samtidigt att det är alldeles lagom att arbeta i Älmhult som har ett mindre kontor med ett 20-tal anställda. Hon alternerar mellan kontoret och olika kunders arbetsplatser.
Har du något tips till den som är intresserad av att gå samma utbildningsväg?
– Det gäller att vara målmedveten och ha självdisciplin. Sen måste man ju följa de uttalade kraven från Revisorsinspektionen angående praktik och utbildning. Det krävs en noggrannhet också – eftersom man har den funktionen att kunderna samt externa intressenter ska kunna lita på att allt i sin väsentlighet är rätt.
Avslutningsvis – vad tycker du själv är det roligaste med arbetet?
– Jag reviderar färdigställda bokslut och mitt ansvar är att se till att allt är i all väsentlighet korrekt beräknat och sammanställt och sedan underteckna det. Jag gillar ansvaret och att arbetet får mig att utvecklas ständigt. Det är nya utmaningar varje dag. Som auktoriserad revisor har jag en funktion som företag och övriga intressenter verkligen ska kunna lita på, avslutar Amanda.

Text och foto: jessica@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy