Espresso – Din lokala tidning

Anette Westerholm – SYV:are och inspiratör

“Ett barn av sin tid.” Så säger Anette om sig själv. Hon växte upp i en arbetarfamilj där mamma var finsk och pappa Finlandssvensk- hon industriarbetere och han smed.

Det var aldrig särskilt viktigt med utbildning, man skulle skaffa sig ett jobb och arbeta, punkt, förklarar hon.

Så Anette utbildade sig till kock och jobbade som det, i 15 år. Att jobba i kök var slitsamt och hon kände allt eftersom åren gick, att hon ville göra någonting annat, men visste inte riktigt vad. Men att säga upp sig var det inte tal om. Man hade ett jobb och skulle vara nöjd med det. Så var mentaliteten i familjen, säger hon och berättar att hon i smyg avundades personal som fick gå före henne.

Man sa upp folk och drog ner på verksamheten men på något vis blev jag alltid kvar. Jag tänkte hela tiden att det kanske blev jag som fick gå nästa gång, men så blev det aldrig.

Valde studier
Så kom till slut möjligheten. Anette beslutade sig för att börja studera, något hon förut inte kunnat tänka sig göra. Hon hade nämligen inga positiva minnen från skoltiden. Som barn hade hon det kämpigt i skolan med ett annat hemspråk, samt det faktum att hon led av dyslexi.

Jag älskade att skriva! Jag skrev sida efter sida och läraren markerade med rött i hela boken. Det var fel överallt. Jag hade ingen som stöttade mig i skolarbetet varken hemifrån eller i skolan, berättar hon.
Så när Anette i vuxen ålder fick idén om att börja studera igen klarade hon det tack vare sin enorma envishet men också för att högskolan anställde en god vän till Anette som hjälpte henne att skriva tentor och skoluppgifter. Med tid och studier hittade hon sin väg och upptäckte att det var riktigt roligt att gå i skolan trots allt och på den vägen är det!

Landat på Snapphandeskolan
Från Helsingborg till Malmö, till Karlskrona och Borgholm; Anette har jobbat som studie- och yrkesvägledare i flera olika städer runt om i södra Sverige. Nu har hon landat i Östra Göinge, på Snapphaneskolan där hon arbetat i fyra år och äntligen känner hon sig som hemma.

Jag har alltid haft en speciell relation till Snapphanetrakten. Naturen här är fantastisk. När jag fick erbjudande om att jobba här fanns det ingen tvekan, det kändes rätt, säger Anette.
Genom att dessutom engagera sig i Centerpartiet i kommunen, fick hon en gemenskap.

Jag har hittat hem på flera plan. Jag har funnit människor med samma värderingar som jag och fått en fast punkt tack vare politiken.

Vill visa att alla kan

Men varför blev det då just studie- och yrkesvägledare?

Jag tror att det har med min egen skoltid att göra, känslan av att vilja vara den vuxna som peppar och stöttar unga att välja sina egna vägar. Jag kan förklara att allt är möjligt om man bara har viljan, för jag vet det från egen erfarenhet! Jag som hade svår dyslexi jobbar nu med studievägledning. Alla kan och det är viktigt att förstå, säger hon.

Dessutom förstår jag de barn som har ett annat ursprung, eller som kanske inte får mycket stöd hemifrån.

Alltid öppen dörr
Såhär i början av vårterminen är det mycket som händer för 9:orna. De har fått sitt terminsbetyg före jul och ska välja gymnasieprogram innan vårterminens slut. Den 15:e februari ska valet vara gjort, något som inte är så lätt för alla.

Jag brukar säga att gymnasievalet är ett av alla val du gör i livet, men det är inte allt i livet. Se bara på mig, som började som kock men sedan bytte bana och utbildade mig till något helt annat, säger hon. Det viktiga är att ta sig en ordentlig funderare; vad är jag bra på och vad vill jag?
Och med detta hjälper Anette till. På kontoret i hjärtat av Snapphaneskolan står dörren alltid öppen och elever från alla årsklasser tittar in, för att småprata eller för att prata om sina framtidsdrömmar. Anette känner de flesta eleverna, inte bara de som går i nian.

Genom att vara ute bland eleverna och prata med dem, lär jag känna dem och det blir inte så farligt att “gå till syv”. Behöver eleverna hjälp att motivera för sig själva eller sina föräldrar vilket val som känns aktuellt, hjälper jag till med det. Jag tror det är bra att inte låsa sig vid ett spår, utan att se möjligheterna. Att våga, förklarar hon.

Läs mer om SYV: www.ostragoinge.se/utbildning/studie-och-yrkesvagledning
Till företagare angående praktikplatser: www.ostragoinge.se/utbildning/studie-och-yrkesvagledning/anmalan-praktikplats/

Text och foto: Elin Sohl

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy