Espresso – Din lokala tidning
skarmavbild 2023 03 27 kl. 11.38.14

Änglar, akvarell och återbruk

KONST. Margareta Hall, Mia Andersson och Marita Johansson har valt tre olika material. Tillsammans ställer de ut i församlingshemmet i Loshult med start på långfredagen.

– Det är första gången vi ordnar konstutställning under påsken, men vi hoppas att det ska kunna bli en tradition, säger Roger Persson, som jobbar med församlingsarbetet i Loshult. 

I grannbyn Killeberg träffar vi Mia Andersson och Margareta Hall som tillsammans med Marita Johansson är de tre huvudnamnen i påskens utställning.

Mia Andersson driver Mias Smedja i Killeberg och har sina änglar som ett signum.

– Jag jobbade som svetsare på Elme i älmhult och satte ihop containerok i tio år berättar Mia, som sedan 2015 har sin egen konstsmedja hemma på gården.

– 2019 hoppade jag på en utbildning inom kreativt entreprenörskap, och sedan dess är jag i smedjan på heltid, berättar hon.

Mias signum är hennes änglar som både tillverkas av silver och rostigt järn.

– Jag började använda de ståltrådar som metallprofilerna buntades ihop med när de levererades till mitt Elme. Ibland måste jag fortfarande påminna mig om att det jag skapar i konsten inte måste hålla för att bära vikten av en container, skrattar Mia.

skarmavbild 2023 03 23 kl 10 11 30

Började måla som arkitekt

Margareta Hall har sin bakgrund inom arkitektyrket.

– När jag studerade fanns det inga datorer. När man skulle ta fram ett presentationsmaterial för ett byggprojekt var det penna och pensel som gällde, berättar hon.

Margaretas flödande akvareller byggs ofta upp genom att färgerna först får flyta över papperet med vattnets egna vägar. I de mönster som bildas skapar hon en kontrastrikt bild med skarpa verktyg.

– Jag brukar använda kreditkort. Eller mina körkort från de tio år då jag och min man bodde i USA. De är lite styvare än våra svenska och funkar väldigt bra, säger Margareta,

– Ofta blir det landskap. Gärna med en  byggnad som jag placerar dit.

skarmavbild 2023 04 06 kl. 15.49.20

Marita Johansson designar kuddar, necessärer, kläder och möbler av återbrukat material.

– Maritas saker ligger verkligen rätt i tiden och hon jobbar med riktigt vass design, säger Margareta Hall.

Text&Foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x