Espresso – Din lokala tidning
Ann Jönsson mår bra i skogen

Ann Jönsson berättar om sitt liv som göing

Hej Ann! Vem är göing, enligt dig?

En göing tycker jag är en person som känner omsorg om denna plats. Kärleken till platsen finns i hjärtat. Sen kan du vara en göing och nygöing eller en urgöing. Nygöingen är nyinflyttad och har tagit Göinge till sitt hjärta. Urgöingen har bott här i flera generationer. Eller så är man bara en göing som innefattar båda delar.

Skulle du själv kalla dig en göing?

– Ja, absolut.Varför det?– Jo, för att jag är en urgöing som känner omsorg och kärlek till denna plats på jorden. Jag har också ett litet område med mark här att förvalta. Min släkt har bott här så långt tillbaka jag kan spåra i släktforskning och det är till 1500-tal. Troligen har vi funnits här ännu längre.

Kan du ge exempel på dialektala ord och uttryck?

– Aida betyder äta, seda sitta, vesa skynda sig, luna vila, ränna springa, vedrase ta det lugnt eller hejda sig och gänsare betyder tröja. Det kan bli en hel ordbok! Det finns lite göingemål i boken 100 svenska dialekter av Fredrik Lindström där jag läser ett stycke.

Kan du ge exempel på när du känner att du bidrar till platsen?
skånes gröna hjärta

– Jag har i mitt företag med kursverksamhet och utbildningar som vänder sig till kunder över hela landet samt till Danmark. Många kommer hit på utbildning och bor här under kurstiden. De upptäcker Göinge, handlar och bor här. Detta kan de göra vid flertalet tillfällen under sin utbildning som är 1-3 år lång, ibland längre.- Under tiden här upptäcker kursdeltagarna Göinges natur, övernattar i Göingeskogen – så kallad utesittning som är en speciell och unik upplevelse av skogen. Vi vandrar, lär oss om historien, växterna, naturen.- Jag arbetar också som artist och föreläsare och har ofta Göinge som utgångspunkt i mina föredrag eller min underhållning. Jag har även gjort musik med texter som handlar om bygden samt skrivet en bok om Snapphonorna.- Jag gillar speciellt att lyfta fram bygdens kvinnohistoria. Jag arrangerar även, när det inte är pandemi, skogskafé med talkshow, vandringar och turistbesök med bussresor hit.

Kan du berätta någon historia om eller sägen från Östra Göinge?

– Ja, många! Vid mina kulturvandringar och sägenaftnar berättar jag bland annat om ”Rövarkärringen i Göingeskogen” och om ”Drottning Hacka” som gav order att Göinge skulle odlas och brukas. Göingarna är roliga att prata om. De omtalas i folkmun som kluriga allehandamagare. Det vanligaste äldre epitetet på oss, är att vi är en korsning mellan en smålänning och en räv. Det betyder ungefär att vi strävsamma, rättar mun efter matsäck och är även lite streetsmarta.- En annan intressantsägen är att den danske historieskrivaren Saxo lär ha sagt att ”hedningarna i norr” var besvärliga med att ta till sig den ”rätta läran”. De var också trollkunniga och kunde göra sig osynliga. Han lär också sagt att det kunde vara svårt att vinna deras förtroende men om man gjorde det så var göingen en trogen vän för livet.Det finns massor med fornlämningar i buskarna och de berättar att här hade folk en levande folktro, sin egen heliga plats, långt från de stora religiösa centren. I min barndom kunde jag höra berättelser om hur ”de gamle” på vägen hem från kyrkan, i lönndom även stannade till och la lite frön eller fläskafett i alvgropen, för säkerhets skull.

ann jönsson en göing i östra göinge
http://Ann Jönsson berättar om sin relation till att vara göing.
Varför bor du där du bor? Vad är unikt med just din plats?

 Jag har bott här i Gamlarp i hela mitt liv med undantaget några år i ungdomen i Stockholm och Malmö, men jag flyttade hem igen. Den plats jag bor på har väntat på att jag ska ta över och förvalta den och vårda markerna här. Det känns som en djupare livsmening.- Där jag bor är naturen och tystnaden det viktiga. Här är en kraftplats där människor kan ladda och må bra. Både folk och fä mår väl på denna plats. Det väldigt unika är att just där jag verkar har människor bott sedan sten- eller bronsålder och där finns även ett gravfält från denna tid.- Platsen kallas därför för Gastabacken och finns med i Lantmäteriet och SCB 2020 förteckning över platser i kommunen som det spökar på. Dock har jag inga som helst problem med några spöken här, jag kallar det också för Gästbacken, gast betyder ju på tyska gäst.- Östra Göinge är också Skånes mest skålgropstäta bygd och det betyder att människor här har levt och haft sin egen gårdsreligion långt från de större orterna. De har hyllat naturen och den var för dem helig. De har följt årets gång, solen och månen och vädrets växlingar. Göinge hette förr Gything eller Guting och det kan betyda Gudarnas område eller Gydjans område och Gydjan var en Freja prästinna.- Här kom kvinnohistorien igen. Den kommer jag att berätta om i en kommande bok, som snart är klar.

Läs om fler göingar här.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x