Espresso – Din lokala tidning

Anna-Clara klarar det mesta

Anna-Clara Dalenhag är en kvinna med många järn i elden. Hon delar sin tid mellan tre olika arbeten och familjen, något som är möjligt med hjälp av en stor mängd energi samt den glöd hon känner för sina olika uppdrag – varav det ena som deltidsbrandman i Osby kommun.

Anna-Clara, eller Clara som hon kallas, kommer ursprungligen från Västergötland, närmare bestämt från orten Vårgårda. Sedan barnsben har hon alltid gått sin egen väg och varit en mångsidig. Hon lekte dels med pojkar och hittade på små bus och hyss, samtidigt som  hon kunde vara flickaktig och leka med dockor med flickkompisarna. Ett exempel på Claras mångsidighet är när hon var 10 år gammal och började att följa med sin mammas bästa vän  till Friskis & Svettis. Hon beskriver att hon var stor som barn och hon fick börja att följa med på Friskis gympapass trots sin ringa ålder. Det var där intresset för att träna och vårda sin kropp startade.

– Träning har sedan dess alltid varit ett stort intresse hos mig, menar Anna-Clara.

Som det så många gånger är så var det kärleken som lockade Anna-Clara till Osby men innan dess hade hon hunnit bekanta sig med Skåne under tio års tid. 

– Då bodde jag i Malmö och arbetade på Maxi i västra hamnen, berättar hon. 

Anna-Clara jobbar fortfarande inom ICA-koncernen men numera hittar vi henne alltså på ICA Supermarket i Osby, där hon är ansvarig för färskvaruavdelningen.

Intresse för brandmansyrket

Arbetet på ICA är hennes huvudsyssla men inte den enda. Det andra och något mer unika uppdraget hon har är som deltidsbrandman på Osby Räddningstjänst. Det finns endast ett fåtal kvinnor i det mansdominerade brandmansyrket men Anna-Clara hade tidigt insyn i yrket genom sin pappa som arbetade som brandman i Vårgårda.

– Som barn tyckte jag det var spännande när det larmade och pappa snabbt fick ge sig av för att hjälpa folk i olika situationer. Det var nog där någonstans som mitt intresse för det yrket började. Sen växte det sig starkare under min tid i Malmö men det var inte förrän jag kom till Osby som jag gjorde verklighet av mina drömmar, berättar hon.

Övertygade i fystesterna

Det var emellertid inte helt självklart för räddningstjänsten i Osby att rekrytera Anna-Clara. 

– När jag kontaktade räddningstjänsten här och besökte dem på kryckor så sa de först blankt nej. Men det var någonting hos mig som gjorde att räddningschefen ändå valde att ringa upp mig ett antal veckor senare för att erbjuda mig en plats när de fysiska testerna skulle äga rum, berättar hon. 

Anna-Clara övertygade och klarade alla de tuffa tester som man måste genomgå för att bli brandman.

– Jag gillar att utmana mig själv och tycker om att utsätta mig för olika situationer som jag måste lösa själv.

Anna-Clara är är dock noga med att poängtera att brandmansyrket inte är någon enmansshow utan ett teamwork där alla hjälps åt. I Osby kommun är de 69 brandmän, varav sex är kvinnor och Anna-Clara säger sig ha de bästa arbetskamrater man kan tänka sig.

– Vi släcker inte bara bränder utan räddningstjänsten i Osby rycker även ut vid sjuklarm och vid olyckor av olika slag. 

Det blir således en hel del upplevelser av det otäckare slaget i arbetet.

– Jag har förmågan att kunna stänga av och fokusera oerhört i min yrkesroll i de situationerna, berättar hon.

Instruktör på gym

Förutom arbetena på ICA och Räddningstjänsten så är Anna-Clara också Gritinstruktör på gymmet i Osby och man kan även träffa på henne på olika pass som core och spinning.

Grit är en form av högintensiv intervallträning (HIIT) förklarar Anna-Clara. Passen är förkoreograferade med både musik och övningar som instruktörerna har lärt sig. 

– Vi är tre instruktiörer här i Osby. Man kan väl säga att det är intervallträning på hög nivå. Vi måste hela tiden gå utbildningar och vara licensierade för att få kalla oss instruktörer. Det är mycket jobb bakom ett pass, många förberedelser före såväl som efteråt. Men kul är det, och det är en stor del i mitt liv, säger Anna-Clara.

Tid för familjen också

Familjelivet har förstås också sin plats. Familjen består av Anna, sambon, deras tvåårige son och sambons son på 12 år. Att få ihop livspusslet med Annas olika arbeten fungerar tack vare hennes stora energi och god hjälp av antingen hennes eller sambons föräldrar som ställer upp med barnpassning när räddningstjänstens larm sätter igång, vilket kan ske när som helst. 

– Huvudarbetsgivaren måste ge sin tillåtelse till min deltidsanställning som brandman p.g.a. att jag måste lämna på sekunden när larmet går. Vi skall infinna oss i brandbilen inom fem minuter. Att de gör det möjliggör att jag kan kombinera mina tre jobb som jag brinner för, avslutar Anna-Clara innan hon hastar iväg till ett av sina många uppdrag.


]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy