Espresso – Din lokala tidning
Två konstnärer framför en häst de skapat

Apa, kanin och nu häst

KONST. Peter Apelgren har i perioder tillbringat mycket tid i Osby på grund av frun Anna Mannheimers släkt och uppväxt. När Apan och Kaninen skulle ingå i en TV-produktion, så ville han utgå från Osby. Samarbetet med konstnären Sven Ingvar Johansson har nu återupptagits.

Sven Ingvar är en allkonstnär men kanske mest känd för det han gör med motorsåg. Hans skulpturer i trä finns runt om i landet. Men precis som med apan och kaninen, så handlar det just nu om att såga i frigolit. Denna gång handlar samarbetet om ett gigantiskt hästhuvud. Arbetet har pågått under ett par veckor, men är nu under leverans.

Hemligt uppdrag
Idén till att skapa ett hästhuvud kommer från Peter.
– Det är en helt ny, stor restaurang i centrala Göteborg som just nu håller på att formas, förklarar Peter. Inriktningen är italiensk. Hela projektet är hemligt även om det just nu pågår en kampanj för att skapa intresse i Göteborg. Det började med några småsaker som jag hade liggande. Det ledde till stora vaser som jag fixade. Därefter vill de ha en staty på ett podium som omgärdas av ett marmorbord. Då kändes det ju som att ett fyra meter högt hästhuvud skulle passa perfekt.

Peter målar med fjäder.

Limmade frigolitskivor
Arbetet började med att Sven Ingvar gjorde en liten mall för att få till rätt uttryck, proportion och balans. Nästa steg var att skala upp huvudet i normalstorlek. Därifrån har vi skalat upp till beställd storlek.
– Innehållet är limmade frigolitskivor och lite luft, för att hålla nere vikten, berättar Sven Ingvar. Vissa delar är armerade för hållbarhet.
Arbetet med motorsågen har sen pågått några dagar, del för del, innan det var dags att sätta ihop allt.
– Därefter har jag lagt på ett tunt lager lättbetong. Peter har sen jobbat med både penslar och fjädrar för att få rätt patina.

Lösningar för transport
Storleken innebär en del logistikproblem både med transporter och installation.
– Ja vi kommer att få dela huvudet i två delar, förklarar Sven Ingvar. Så just nu funderar vi på hur det ska gå till och hur vi ska få ihop det igen vid installationen.
Även om huvudet är enormt, så beräknas den totala vikten ”bara” ligga på max 1000 kg. Tillräckligt mycket för att golvet måste förstärkas.

Text och bild: johnny@espressoreklam.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy