Espresso – Din lokala tidning
skarmavbild 2022 10 19 kl. 16.12.40

Armagnac – en brandy för hjältar del 1

Vad är armagnac? Frågan kan vara befogad! Att Armagnac förutom att vara ett distrikt i sydvästra Frankrike också är benämningen på en spritdryck därifrån vet kanske de flesta – men kanske inte så mycket mer. Varför? Tja, vi kommer inte så ofta i kontakt med armagnac om vi inte medvetet söker efter den. De svenska barerna har oftast ett begränsat urval – om de ens har några. Men det finns barer som specialiserat sig på armagnac och på lite finare krogar brukar det också finnas några armagnac att välja på till kaffet eller teet.

Försäljningen via Systembolaget är inte speciellt stor, totalt finns bara 17 olika armagnacer att välja mellan, de flesta i beställningssortimentet. Butiken i Kristianstad har en armagnac på hyllan, Hässleholm, Osby, Älmhult och Broby har ingen! Det är således inte så konstigt att försäljningen och kunskapen om armagnac är låg eller obefintlig. Men det hoppas jag vi kan ändra på för armagnac är en dryck för såväl fattiga bönder som kungar – och naturligtvis för hjältar! Mer om detta följer!

Distriktet Armagnac varifrån den sägenomspunna drycken med samma namn har sitt ursprung ligger i regionen Gascogne i sydvästra Frankrikes inland, sydost om Bordeaux. Armagnac är ett av de gamla grevskapen i Gascogne, som har ett vackert varierande och böljande landskap med välskötta vingårdar, gröna skogar, gamla slott, pittoreska byar, stora, gula solrosfält och feta gäss i mängder.

Gascogne är förutom drycken armagnac även känt för sitt utsökta kök och sitt goda vin, Bordeaux är största staden i regionen. Och gåslevern från Gascogne är vida berömd. I Gascogne kan man verkligen uppleva livets sötma (douceur de vivre)! Musketören d’Artagnan kom härifrån liksom vår kungs anfader Karl XIV Johan, som föddes i Pau i södra Gascogne år 1763. Så nog är armagnac en dryck för bönder, kungar och hjältar – och naturligtvis för oss!

PRODUKTIONEN ÄR BEGRÄNSAD OCH SMÅSKALIG

Produktionen av armagnac är bara en tiondel jämfört med mängden cognac som produceras. De flesta producenter är små vinbönder eller mindre handelshus. Därför är exporten liten – till skillnad från cognac där det mesta säljs utanför Frankrike. Här ser vi således en tydlig förklaring till Systemets utbud av cognac jämfört med armagnac. Småskaligheten gör också att armagnac ofta kommer från enskilda vingårdar. Snittåldern på spriten är relativt hög och årgångsbeteckning är, till skillnad från i cognac, vanligt. Cirka 9 miljoner flaskor armagnac produceras på ett år.

BENGT ARNE LARSSON

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x