Espresso – Din lokala tidning

Artister från när och fjärran gör en kattgala för Lilla Holje Djurhem

”Det gör ont att se djur som inte har det bra”

Djurhemmet i Olofström har anor från slutet av 1800-talet. I dag är det ett renodlat hem för katter. Eldsjälarna på Lilla Holje Djurhem gör ett framgångsrikt arbete men kämpar hela tiden i ekonomisk motvind. Så när musikprofilen Ingvar Björnson fick hjälp med en övergiven katt som sökt sig till hans hus föddes idén: Varför inte göra en gala till stöd för djurhemmet?
Björnson samlade ihop musikantkamrater från när och fjärran och söndagen den 24 mars är det dags för Olofströms första kattgala i Folkets Hus.

Katter som övergivits, ”sommarkatter” som inte längre har något hem, katter som råkat ut för ändrade familjeförhållanden. Många av dem hamnar hos eldsjälarna på Lilla Holje Djurhem. Djurhemmet är en ideell förening med tre anställda. Medlemsavgifter, donationer och pengar som testamenterats till hemmet är grunden för verksamheten.
– Men veterinärbesök, omsorg av katterna i form av chippning och kastrering och uppvärmning av lokalen, mat och kattsand… ja, allt detta är kostsamt, berättar Majken Lundqvist Eriksson som är föreståndare på djurhemmet.
Kollegorna Carin Gylling och Jonas Bengtsson nickar instämmande. De har lärt sig att vända på varje krona.

Fikahörnet som också är ett litet kontor är trivsamt. Den varma stämningen förstärks av katter som sover, katter som leker och katter som nyfiket hoppar upp i ens knä och vill umgås. Lokalen i den gamla stenladan vid riksväg 15 ägs av kommunen. Föreningen disponerar den kostnadsfritt men står själv för driften av den.
Alla katter har ett eget krypin. Namnen på de fyrbenta gästerna står prydligt angivna, för närvarande är det 15 stycken.
– När katterna säljs vidare till nya hem vill vi fortsätta att ha kontakt med ägarna. Det är roligt när vi får bilder på hur bra de har fått det, konstaterar Carin Gylling.
– Det är belöningen, att alla katter som vi tagit hand om får det bra, instämmer Jonas Bengtsson.
Katterna från Lilla Holje Djurhem finns lite varstans i dag. I Olofström förstås, men också i Osby och Lönsboda för att inte tala om Göteborg och Jönköping. Djurhemmet har ett genuint gott rykte och det sprider sig som ringar på vattnet.

Den 24 mars är det premiär för Olofströms första kattgala på Folkets Hus. Alla medverkande ställer upp gratis. Det blir fika, korv med bröd, lotteri och försäljning av hemgjorda kattleksaker och unika kattvykort.
Att det blir en gala beror på att den hemlösa katten Mozart sökte sig till musikprofilen Ingvar Björnsons hus. Ingvar och hustru Eva tog hand om den men det fanns ett problem. Familjen hade redan en katt som hade synpunkter på detta.
– Vi tog kontakt med Lilla Holje Djurhem och fick en fantastisk hjälp. Nu har Mozart fått ett nytt hem men tanken fanns kvar, det var min fru som föreslog det. Varför inte arrangera en kattgala till stöd för djurhemmet!
Sagt och gjort. Björnson tog kontakt med musikantkamrater från när och fjärran. Det är bluesvirtuosen Jan Gerfast och hans kompanjon Magic Mama, lokala musiker och gästartister.
– Ja, det blir det stora Björnson Band som kommer till Folkets hus, säger han med ett skratt.
Galan inleds med ett anförande av Steve Kruse, före detta polis och tidigare ordförande i Olofströms Djurskyddsförening.

Fotnot: Kattgalan i Olofström vänder sig till alla som känner för fyrfota vänner. Även de i grannkommunerna. Insläpp kl 14.00. Själva galan startar kl 15.00. Entré 100 kr. Barn upp till 12 år gratis och ungdomar till och med 18 år 20 kr. Hela behållningen går till Lilla Holje Djurhem.

Text och foto: Lasse Lindell

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy