Espresso – Din lokala tidning
åsa

ÅSA ANTALFFY ERIKSSON STÄLLER UT PÅ HÄSSLEHOLMS KULTURHUS

KONST. Åsa Antalffy Eriksson hämtar inspiration från naturen kring Sösdala och målar tavlor som hon vill ska vara lätta att komma in i men svårare att ta sig ur. Från den 19 februari ställer hon ut sina verk i Utställningshallen på Hässleholms kulturhus tillsammans med konstnärerna Claus Becker och Tommy B Nilsson.

– Det finns något osentimentalt över naturen, och jag gillar det, säger Åsa Antalffy Eriksson.

– Den kan erbjuda oss skydd och bostäder och livnära oss, men i människans möte med naturen är den likgiltig inför oss – vi har inget övertag.

Just mötet mellan människa och natur är ett tema som Åsa gärna skildrar i sina stämningsfulla oljemålningar.

– Jag har alltid haft ett behov av att uttrycka mig, både i text och bild. Länge tecknade och skrev jag, men det tog lång tid innan jag vågade ta det riktigt på allvar.

Avsikten med mina målningar är att skapa en berättelse eller en stämning – det ska vara lätt att ta sig in i dem men inte lika lätt att ta sig ut.

VILL SKAPA EGNA STÄMNINGAR

Naturmotiven föreställer ofta platser runt Sösdala där Åsa bor.

– Jag rör mig mycket i skogen och fotograferar, sedan står jag i min ateljé och målar. Bara landskapsmåleri är inte för mig, utan jag vill gärna ha med människor – det kan finnas någon liten gömd figur, eller så tar de sin uppenbara plats. När man rör sig i skogen hittar man så mycket spår av människor – stenmurar, husgrunder, gamla odlingsrösen – jag tycker att det är otroligt fascinerande.

Med skogen som fond till konstverken är det lätt att dra paralleller till sagor och gammal folktro, men Åsa vill hellre skapa sina egna stämningar än att använda sådana referenser.

– Jag försöker hitta en personlig symbolik och vill undvika att det blir klichéer. Man kan väl inte säga att min konst är politisk, men det blir mer och mer uppenbart hur vi människor börjar förstöra planeten. Vi behöver skogen men skogen behöver inte oss, och jag vill avbilda människan i relation till naturen. Vissa tycker mycket om mina målningar, medan andra tycker att de är obehagliga.

åsa antalffy eriksson

BAKGRUND SOM TEATERMÅLARE

Vid sidan av det egna måleriet har Åsa Antalffy Eriksson bland annat illustrerat böcker och haft uppdrag som teatermålare.

– Jag har bland annat jobbat med att måla dekorer på Malmö Opera, och gjorde dekoren till Teater 23:s föreställning Fulet, som är baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist och visades på SVT. Som teatermålare är det bredare penseldrag och man ska förmedla någon annans vision. Det är ett bra komplement till det egna skapandet.

För Åsa blir det första utställningen på Hässleholms Kulturhus. Arrangör är Hässleholms Konstförening.

– Det är konstföreningen som har satt ihop mig med Claus Becker och Tommy B Nilsson. De gör himla coola grejer, och jag tror att det blir en härlig mix. Åsa sitter även i styrelsen för Konstrundan Mittskåne och ser fram emot att ordna konstrunda i påsk med lättade restriktioner.

– Det blir konstrunda från långfredagen till annandagen och vi kommer att ha samlingsutställningen på Hovdala, som vi hade förra året. Den blev välbesökt, och årets samlingsutställningen kommer att hänga kvar i en hel månad.

TEXT: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x