Espresso – Din lokala tidning
återbrukscontainrar

Återbrukscontainrar kan bli verklighet i Markaryd

Nu kan det bli verklighet med speciella miljöcontainrar på en återvinningsgård i Timsfors för byggare i Markaryd. Efter att medverkat i en utbildning om cirkulär ekonomi vid Vetenskapshuset i höstas, gick tankar hos Ronny Svensson och Sara Lindvall på Timsfors Bil och Traktortjänst ifall de inte kunde göra en insats som underlättar för återbruk.

I det gamla pappersbruket i Timsfors har Timsfors Bil och Traktortjänst sedan några år tillbaka en bas för pappers- och plaståtervinning. På området bearbetas en hel del papper som säljs som returpapper (wellpapp) till företag i bland annat Tyskland, medan annat avfall som trä flisas och går till energiåtervinning.

FICK UTVECKLINGSCHECK FRÅN ALMI

– Här har vi redan ett bra flöde in med material från byggfirmorna – idag tar vi hand om allt vid till exempel en rivning. Men nu tänkte vi ha en ny typ av återbrukscontainrar ute hos våra kunder. En besiktningsman ska kunna göra en inventering så att vissa återbruksbara material läggs i en speciell container och som sedan fraktas ned till vår återvinningsgård, spånar Sara Lindvall, ekonomiansvarig.För tankar och projektering har Timsfors Bil och Traktortjänst fått en utvecklingscheck från ALMI som ska användas till att anlita en konsult samt till att anställa någon som kan kontrollera att rätt material hamnar i containrarna.
– En sådan person ska vi nu försöka rekrytera. Det bör vara någon som jobbat många år i byggbranschen och som känner till de olika avfallssegmenten och vad som går att återbruka. Dessutom någon som är noggrann och kvalitetsmedveten, fortsätter Sara.

timsfors
Här stod tidigare en stor kolpanna som drev pappersbruket i Timsfors. Nu kommer VD Ronny Svensson kunna använda den stora ytan till återbruksmaterial.
”MAN SKA VARA NYFIKEN OCH LYHÖRD”

Tänket med återbrukscontainrar är ett sätt för Timsfors Bil och Traktortjänst, som sysslat med avfallslösningar, skogstransporter och åkeriverksamhet i nuvarande omfattning sedan 1982, att hitta nya vägar.
– Återbruksidén blir en utmaning för oss. Men man kan ju hitta problem i detta upplägg också. Vem skall till exempel stå för garantier vid användning av återbrukat material? Men jag tycker att man ska vara nyfiken och lyhörd på nya saker; det har alltid varit vår policy och nu tar vi gärna ett steg vidare, menar VD Ronny Svensson.

TEXT&FOTO: THOMAS EDGREN

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x