Espresso – Din lokala tidning
destillera o dricka

Att klassificera och dricka rom

Regelverken för skotsk whisky, fransk calvados m.fl. är oftast hårda och tydliga. Att klassificera rom är mer problematiskt eftersom det finns så många olika aspekter och indelningsgrunder. Här tar jag upp några indelningsgrunder, som sedan kan kombineras i ett antal varianter, vilka dock inte alltid utesluter varandra.

LJUSA ROMVARIANTER

Vit rom (Light, Silver, Bianco), är den vanligaste romformen, den är oftast torr och tämligen lätt, sällan (lång-) lagrad och används oftast som drinkingrediens. Smaksatt rom (Flavored Rum), är smaksatt med frukt, bär, kokos etc. Kryddad rom (Spiced Rum) har tillsatts kryddor som peppar, kanel, muskot, kryddnejlika m fl.

MÖRKA ROMVARIANTER

Lagrad rom (Aged Rum, Premium, Anejo, Rum Vieux): Lagringen sker främst i ex-bourbonfat. För hög kvalitet krävs minst 3 års lagring, men kan vara upp till 15 år eller äldre.

Mörk rom (Dark, Black), kraftig och aromrik, oftast fatlagrad och färgad med sockerkulört, vanligen destillerad i pot-still.

Till gruppen mörk rom hör också Gold Rum (Golden, Ambré, Oro), medelfyllig, fatlagrad några år eller olagrad och färgad.

LAGRAD OCH OLAGRAD ROM

Rom kan vara helt olagrad eller lagrad i många år. Mognaden går dock snabbt i det varma klimatet. Avdunstningen är i Västindien upp till 10 %/år och det är därför bara mer exklusiva romsorter som lagras lång tid. 8-12 år är en lång lagringstid, 15-20 år mycket lång. Rom av sockerrörsjuice tål längre lagring än melassrom. Viss lagring sker också i Europa, vilket kräver längre lagring men också ger en hög kvalitet. Vintage Rhum är en rom från ett särskilt bra år som då anges på etiketten. Ibland förekommer buteljeringar som cask strenght.

Rhum Agricole och Rhum Industrielle Rum Agricole tillverkas i princip av sockerrörsjuice i pot-stills och Rhum Industrielle av melass i kollonpannor.

ATT DRICKA ROM

Den ljusa, lätta rommen, Rhum Industrielle, gör sig liksom blended whisky bäst i drinkar. Kyld kan den också drickas som ”snaps”, exmpelvis den smaksatta rom som kommit som motdrag mot smaksatt vodka.

Den mörka, lagrade Rhum Agricole passar bäst som ren eller lite utspädd med vatten som avec eller till en cigarr och/eller mörk choklad. Den är också bäst i matlagning, i såser, desserter och för flambering. I påsktider passar en äggtoddy, ett vispat ägg med några teskedar socker och en skvätt rom i som en utmärkt dessert. Nästa gång rundar vi av med olika romstilar och glider in på nästa sagolika dryck: Calvados.

BENGT ARNE LARSSON

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x