Espresso – Din lokala tidning
ekologisk frukt

Att välja ekologiska produkter

MILJÖTANKAR. Att välja ekologiska produkter när vi handlar är ett bra och viktigt sätt att göra vår röst hörd på. Och ju mer vi efterfrågar dem desto snabbare går priserna ned. Om man vill eller måste välja så kommer här nedan en lista över de viktigaste produkterna att välja i ekologisk form.

Varför är det viktigt att välja ekologiska produkter då? Jo, för att det är sådana produkter som vi producerar stora mängder av. Dessutom är det produkter som gör stor påverkan i hela deras tillverkningscykel. Vidare ser vi att bekämpningsmedel, som används vid konventionellt framtagna produkter, skadar allt. Inte bara de specifika skadegörarna man vill bekämpa, utan hela ekosystemet. Ni har säkert hört talas om alla bin som försvinner till exempel. Och att vi fortfarande hittar rester från bekämpningsmedel som varit förbjudna under lång tid i våra vatten.

1. Kaffe
2. Bananer
3. Vindruvor
4. Mejeriprodukter
5. Kött
6. Potatis

Kaffe och frukt

Ekologiskt kaffe räddar naturen, människan och djuren. Här kan du läsa mer: www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/5-skal-att-valja-ekologiskt-kaffe
Bananer och vindruvor är riktigt hårt besprutade. Vilket även gäller russin. I Sverige äter vi flest bananer i världen av de länder som inte producerar bananer; 17 kg per person och år. Så här kan vi verkligen göra skillnad.

Mejeri, kött och potatis

Ekologiska mejeriprodukter och kött kommer från djur som fått äta foder fritt från bekämpningsmedel och mest från den egna gården. Framför allt går kalvarna längre tid med sina mammor och de behandlas inte med antibiotika och annat i förebyggande syfte. Finns inte ekologiskt kött i din affär så välj naturbeteskött och svenskt. Störst vinst för miljön gör du dock genom att minska din konsumtion av dessa båda poster.
Sist ut är potatisen – en av de grödor som besprutas mest i Sverige och allra värst är den populära King Edward.

Tips! Missa inte WWF´s olika guider för vilken mat som är OK att äta ur ett miljöperspektiv. Ny ut är vegoguiden och sedan tidigare finns köttguiden och fiskguiden. Finns både som app och på deras hemsida.

Text: Veronika Ekstrandmiljö- och avfallskonsult

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x