Espresso – Din lokala tidning
Yin och Yang

Både Yin och Yang

HÄLSA. Inom var och en av oss finns det både Yin och Yang och vi mår som bäst när de båda är i balans. Vårt samhälle premierar fokus, driv, målsättning, engagemang och framåtanda. Vi skall alla vara på väg någonstans, mot nya mål och nya erövringar. Istället behöver vi känna oss trygga genom en fast inkomst, bra relationer och en meningsfull sysselsättning.

Vi växer upp och får uppskattning för prestation. Vi lär oss tidigt vad som förväntas av oss och hur vi skall göra för att duga och räcka till i vårt samhälle. Andras uppskattning och komplimanger blir ett bevis på att vi är lyckade. Vi ger och ger av oss själva för att vi vet att det är det som genererar uppskattning och kärlek.

Vårt värde
Trots den ständiga strävan efter uppskattning så ifrågasätter vi ofta vårt inre värde. Om vi inte lyckas prestera, om vi misslyckas eller kanske inte vill fortsätta framåt… vad händer med vårt värde då? Vem är du om du inte presterar? Var ligger ditt värde om du inte vill vara ”duktig”? Det är inte varje dag vi vaknar och är pigga, framåt och redo att erövra världen. Min erfarenhet är att jag ibland vaknar och vill ligga kvar under täcket, meditera över livet och bara vara.

Fantastiskt, härligt och nödvändigt
Att sträva mot ett mål och lägga ner kraft och energi på det vi brinner för, att ge av oss själva till dem som är omkring oss är fantastiskt, härligt och nödvändigt. Men om vi är i denna energin för länge så fastnar vi och det skapar stress, obalans och stagnation.
Det finns en annan del av oss som behöver få finnas, en annan energi. Den delen av oss som behöver luta sig tillbaka, som behöver återhämtning, passion och kreativitet. Som behöver kunna ta emot kärlek och vara i nuet. När stannade du senast upp och frågade dig: Vad vill jag öppna upp för i mitt liv för att känna mig fri? Vad behöver jag för att kunna njuta mer av livet?

Värdet är konstant
Det är stor skillnad mellan att GÖRA och att VARA… vi behöver båda delarna.
Vi behöver veta att vårt värde inte är förknippat med det ena eller det andra. Vårt värde som människa är konstant oavsett vad vi presterar. Kärleken till oss själva skall kunna finnas där utan att vi är på väg någonstans. Kärleken till oss själva skall inte vara beroende av hur andra ser på dig, den skall få finnas även i stillheten.

Hitta njutning
När vi har jobbat och presterat så behöver vi luta oss tillbaka och hitta njutning. Lukta på blommorna, se på solnedgången, hålla fast våra näras blick några sekunder längre än vanligt, kramas med full närvaro, känna värmen en kaffekopp, röra oss utan krav och följa kroppens längtan.
Vi behöver både planering och flow, prestation och återhämtning, planer och frihet. Vi behöver både Yin och Yang.
Så vilken del av dig får ta mest plats i dig idag?

Text: Zara Tall #beubyzara

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy