Espresso – Din lokala tidning
dsc3047

Lokalt bageri gör uppskattat surdegsbröd

Salli och Raphael på Loshults Handelsbod ser fram emot det nya året

MAT/NÄRINGSLIV. Som bagare gäller det att ha framförhållning när man vill leverera färskt bröd till sina kunder vid rätt tidpunkt. Vanligtvis handlar det om att sätta igång bakandet klockan tre på morgonen, men hos Loshults Handelsbod börjar förberedelserna ­redan tre dagar innan brödet ska säljas.

Loshults Handelsbod är ett lokalt bageri som bl.a. gör ett mycket uppskattat surdegsbröd. Ta en del finsk rågbrödskultur och en del tysk lantbrödstradition. Blanda i lite internationella influenser, en stark lokal förankring, surdeg – såklart, och mixa med ett brödälskande kundunderlag. Låt jäsa i fyra år och grädda med värme en bit från närmsta tätort…
Om det fanns ett recept bakom uppskattade Loshults handelsbod kanske det skulle låta ungefär så. Och att det lokala lilla bageriet är uppskattat fick Raphael Bartke och Salli Partanen ett fint kvitto på i slutet av 2020 då de fick utmärkelsen ”årets omväg” i tävlingen Skånes Bästa.
– För oss är det första steget till att skapa en destination snarare än att vara en omväg, säger Raphael Bartke.

Startade som hembageri

Raphael hamnade i gränsbygden mellan Skåne och Småland genom Ikea, där han jobbar med marknadsföringen av Ikea-muséet. Hustrun Salli är bagare på heltid i familjeföretaget.
– Vi startade som ett hembageri under namnet Casa Bartke för fyra år sedan, och för två år sedan köpte vi och rustade upp Loshults Handelsbod för att driva ett lokalt bageri. Vi har förstått att vi har fått Zuspruch (godkännande) av lokalbefolkningen här och det uppskattar vi väldigt mycket! säger Raphael.


Öppet en dag i veckan

Passionen för bakning delade Raphael och Salli redan när de träffades. Den surdeg som Salli tog med sig in i det gemensamma hemmet har bubblat i över 100 år. I sortimentet finns allt från finska kanelbullar till det uppskattade, egenutvecklade olivbrödet. Och just att baka surdegsbröd gör arbetsveckan lite speciell.
– Vi har bara öppet på fredagar, men arbetet med att baka brödet startar redan på onsdagen. Vår ambition är inte att ha det bredaste utbudet utan att fokusera på ett litet sortiment med bra kvalitet, och att erbjuda kunderna något som de verkligen kan njuta av på fredagen.

Ser fram emot 2021

Just nu håller Loshults handelsbod stängt, för att öppna igen den 5 februari. Under uppehållet smider Raphael och Salli planer inför det ny året. Och det 2020 som gick har för deras verksamhet inte alls varit en katastrof.
– Vi har ökat vår försäljning under 2020 och ser verkligen fram emot det nya året. Vi har anställt en ny bagare, Clemmen Gregersen, som tidigare jobbat på Juno, ett av Köpenhamns bästa bagerier och håller på att titta på hur vi ska ha möjlighet att leverera vårt uppskattade surdegsbröd i den takt vi vill under rådande omständigheter. Just nu är planen att upprätta en hemsida där man ska kunna förbeställa sitt bröd, eftersom det ofta blir långa köer utanför handelsboden under våra öppettider på fredagarna.

Arbetsamt årsslut

Kanske är en paus även välbehövlig, då Salli och Raphael som avslutning på förra året bestämde sig för att hålla öppet både på julafton och nyårsafton.
– Vi valde att göra så eftersom det ändå inte fanns några möjligheter att träffa familj och vänner, säger Raphael.
Högtiderna blev också en möjlighet att närma sig den svenska brödtraditionen.
– Vi har nog försökt att utveckla oss ganska mycket genom åren här i Sverige. Nu tog vi fram ett vörtbröd i modern tolkning i samarbete med Ryssby, ett lokalt bryggeri i Ljungby med deras APA som en viktig ingrediens.

Text: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x