Espresso – Din lokala tidning

Barnskötare önskar färre barn i grupperna

Härom veckan träffades 36 barnskötare i Lindhems samlingssal för att prata arbetsmiljö och lyssna till Kerstin Mikaelsson, utredare på fackförbundet Kommunal i Stockholm. De vill ha färre barn i barngrupperna och att politikerna besöker dem i deras arbete.

I januari publicerade Kommunal professionsstrategin ”De oumbärliga”, som från första till sista sidan handlar om hur barnskötaryrket kan göras mer attraktivt, hur utbildningen kan bli enhetlig och hur arbetsmiljön i förskolan kan förbättras. Kort sagt handlar den om lön, arbetsmiljö, utbildning och arbetstid.Det händer mycket inom området nu. Inte minst med tanke på den nya läroplanen som ska träda i kraft den 1 juli i år och som tydligt skriver fram barnskötarnas roll, säger Kerstin Mikaelsson.

Annons
banner cx 60
Annons
banner cx 60

Stora barngrupper, stora utmaningar
Det var Kommunal sektion Osby som stod som värd för mötet som hade stor uppslutning och där diskussionsviljan var stor. Bland annat framkom det att arbetsgivaren ännu inte börjat förbereda för den nya läroplanen och att det råder stora utmaningar med stora barngrupper i förskolan.Inom de närmsta tre åren behöver det anställas 16 700 nya barnskötare och samtidigt utbildas det cirka 2000 per år. Här måste det till insatser, berättar Kerstin Mikaelsson.

Önskar politikerbesök
Strategin De oumbärliga pekar också på att andelen barnskötare i landet som arbetar deltid är över 50 procent och att drygt 35 procent har tidsbegränsade anställningar. Faktorer som skapar otrygghet och kortsiktighet.Vi vill att politikerna kommer ut och besöker oss så att de får se hur vi har det, sa en av barnskötarna efter en gruppdiskussion.

Relaterade inlägg

Espressos lokala gratistidningar

admin

Miljömedveten motion med HHF

Johnny Billinger

Felix i Iran

Ingela Lindström

Laserdome samlar poäng på Galleria Boulevard

Johnny Billinger

Jenny Syrén fann sitt stora intresse i livet

Ingela Lindström

Från hushållstjänster till ledsagning och omsorg

Ingela Lindström

Sparbanken Göinge – Lokala kontor och nöjda kunder

Ingela Lindström

Veterinär Per Josefsson – djurens advokat

Ingela Lindström

Don´t get bitter- get better

Johnny Billinger

Good Morning UF – underlättar för morgontrötta

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy